I ett uttalande den 15 mars meddelade regeringen att man förlänger sista ansökningsdatum för moderna miljövillkor till den 1 juni 2024 och remitterar förslaget för ytterligare diskussion. Dessutom poängterade regeringen att det är en prioritet att inom denna tidsram fastställa åtgärder som säkerställer att omprövningarnas påverkan på elsystemet är acceptabelt ur ett elsystemperspektiv. Johan Bladh, en expert inom vattenkraft på Energiföretagen, välkomnar regeringens beslut att inte fortsätta omprövningarna innan ett fungerande regelverk är på plats.
Flera av medlemmarna inom Energiföretagen har verksamhet som omfattas av de aktuella prövningsgrupperna. Att sammanställa alla ansökningshandlingar är en omfattande uppgift.
Johan Bladh påpekar att det är bättre att ha en förlängd paus än att behöva genomföra omprövningar enligt ett regelverk som inte är tillräckligt effektivt. Han betonar dock vikten av att ge tillräcklig framförhållning till dem som aktivt förbereder sig för omprövningarna.
Den konsekvensutredning som Svenska kraftnät, Energimyndigheten och Havs- och vattenmyndigheten har genomfört på regeringens uppdrag visar att omprövningarna för moderna miljövillkor skulle ha en oacceptabel påverkan på elsystemet om de hade fortsatt enligt den tidigare planen.
Bladh anser att regeringens uttalande i pressmeddelandet visar på allvarliga avsikter i enlighet med Tidöavtalet. Han noterar att omprövningarna inte kommer att återupptas förrän det finns ett fungerande regelverk på plats.
Detta är den andra förlängningen av den nationella planen från regeringens sida. Energiföretagen respekterar komplexiteten i juridiska frågor kring äldre rättigheter och Natura 2000-regelverket.
Bladh tror att regeringen initialt kanske underskattade komplexiteten i dessa frågor och nu inser behovet av mer tid för att hitta lösningar. Han understryker vikten av att ge tillräckligt med tid för att anpassa sig till eventuella förändringar i regelverket.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har ansvaret för att bereda regeländringar och styra de berörda myndigheterna. Vid en händelse på Energiföretagens Arena vattenkraft i november 2023 diskuterades risken för EU-åtgärder om den nationella tidplanen förändras. Bladh anser att denna risk är låg.
Han förklarar att Sverige måste uppfylla målen i vattendirektivet inom den fastställda tidsramen gentemot EU. Att flytta ansökningsdatum för omprövningar innebär inte automatiskt att målen försenas. Ett tydligare regelverk förväntas snarare effektivisera prövningsprocessen och möjliggöra genomförandet av omprövningarna enligt den nationella tidplanen.
Bladh betonar vikten av de åtgärder som regeringen vidtar fram till den 1 juni för att säkerställa en smidig omprövningsprocess när den återupptas. Han påpekar att vattenkraftens förnybara elproduktion och unika egenskaper är avgörande för att genomföra regeringens klimatåtgärder.