I slutet av december 2023 presenterade regeringen en promemoria med förslag till nya mål inom energipolitiken. Under dagens pressträff introducerade energi- och näringsminister Ebba Busch, finansminister Elisabeth Svantesson, klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och ordföranden för näringsutskottet, Tobias Andersson, den energipolitiska inriktningspropositionen som inkluderar de slutgiltiga målen.
När regeringens förslag till mål presenterades i december välkomnades de av energiföretagen. Regeringen föreslog två huvudmål: ett för att säkerställa leveranssäkerheten och ett för att planera för ökad elektrifiering och omställning. Det föreslagna leveranssäkerhetsmålet syftar till att garantera att energisystemet kan möta efterfrågan på el, medan planeringsmålet är avsett att säkerställa tillräckliga förutsättningar för att möta ökad elektrifiering och omställning. Trots detta är propositionen inte helt tydlig gällande formuleringen av målen. Regeringen anser även att Sverige bör planera för en elanvändning på minst 300 terawattimmar fram till 2045. Innan målen presenterades i propositionen har regeringen konsulterat både näringslivet och politiska partier.
"Vi har efterfrågat tydliga ambitioner och delmål även innan 2045. I propositionen har regeringen delvis tagit hänsyn till Energiföretagens önskemål genom att föreslå regelbundna kontrollstationer från 2030 för att utvärdera elbehovet i olika geografiska områden", säger Åsa Pettersson, VD för Energiföretagen Sverige.
Den proposition som godkänns idag följer i stort sett det som presenterades i promemorian i december. Regeringen har också antagit en proposition för en tydligare process för tillståndsprövning av elnät, vilket inkluderar efterfrågade förändringar som tidigare kommenterats av Energiföretagen.
Finansministern framhävde vid pressträffen betydelsen av sol- och vindkraft som kan utökas på kort sikt, samt betonade fjärrvärmens betydelse och vikten av att utveckla värmesystemet parallellt med elproduktionen. Förslag för kraft och fjärrvärme presenteras i den strategi för kraft och fjärrvärme som ligger på regeringens bord.
Energiföretagen kommer nu att noggrant analysera båda propositionerna.
"Båda förslagen är viktiga och välkomna steg mot energiomställningen, men tempot och takten på reformerna är fortfarande för långsam för att möta den ökande elanvändningen och klimatomställningen fram till 2045", säger Åsa Pettersson, VD för Energiföretagen Sverige.
Källa Energiföretagen