En laserbaserad tillverkningsprocess som tagits fram vid Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems i Tyskland revolutionerar solcellsmarknaden genom att för första gången göra det möjligt att serietillverka solceller med punktkontakter.
De flesta solceller är idag utrustade med en enda stor metallkontakt som täcker hela baksidan av kiselskivan. Ett alternativ till detta, som upptäcktes redan 1989, är så kallade PERC-solceller, som istället har ett tunt, reflekterande lager på baksidan av kiselskivan och har tusentals kontaktpunkter.
Högre verkningsgrad
Eftersom det reflekterande lagret fungerar som en spegel och reflekterar tillbaka det solljus som inte absorberats av solcellen in i kiselskivan har solceller av det här slaget högre verkningsgrad. Eftersom det reflekterande lagret inte är ledande krävs det emellertid ett stort antal små öppningar i lagret för att leda elektriciteten från kiselskivan till elektrodmetallen.
LFC-processen
Den så kallade LFC-processen, som tagits fram av forskare vid Fraunhofer Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems, skapar dessa omkring 100 000 kontakter per kiselskiva med hjälp av en enda laserpuls, vilket har möjliggjort den första industriella massproduktionen av PERC-solceller.
PERC-solcellerna har enligt Ralf Preu vid Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems en verkningsgrad som är hela sju procent högre än dagens solceller, vilket är mycket viktigt eftersom större delen av kostnaderna när det gäller solceller är direkt proportionella mot ytarean.
– Där vi behöver 100 kvadratmeter solceller idag kommer vi i framtiden bara att behöva 93 kvadratmeter för att producera samma mängd elektricitet, förklarar Ralf Preu.