Hållbarhet, molntjänster och AI i fokus när energibranschen växlar upp

Foto: Pixabay

Få branscher har varit så synliga i media det senaste året som energisektorn. Energin har varit en huvudfråga inte bara hos nationella regeringar utan även för EU. Det är en bransch under stor press, som brottas med stora utmaningar, men också en bransch i stark framåtrörelse där det händer massor, inte minst på det digitala planet. Tre stora trender som det är intressant att följa är ett ökat fokus på att bygga nytt och bygga ut; större investeringar i molntjänster; samt den otroligt snabba framfarten hos AI och maskininlärning för dataanalys.

Optimistiska effektmål driver branschen till fokusskifte

En av de absolut starkaste trenderna hos den nordiska energibranschen är fokuset på omställning. Branschen ställer just nu om från att länge varit i förvaltningsläge av befintliga nät och system, till att nu investera i att bygga nytt och expandera. Skiftet drivs av det ökade behovet av el. Bara i Svenska Kraftnäts prognos syns hur branschen beräknas behöva dubblera tillgänglig elproduktion fram till 2040. Elproducenterna ställer därför nu i rask takt om verksamhetsfokus för att stötta elektrifieringen av samhället och möta den ökande efterfrågan på fossilfri energi. Även ökade krav på ESG-rapportering och hållbarhetsarbete bidrar till förändringen, även om trenden mot grön elproduktion har synts även på lite längre sikt.

Att bygga nytt ställer i sin tur nya krav på företagens förmåga till projektstyrning. Att expandera och bygga nytt kräver mer än att ”bara” underhålla befintliga anläggningar. Verktyg behöver finnas på plats för att driva dessa projekt på ett effektivt och säkert sätt. Här kan IFS bidra med lösningar för projektstyrning och ge företag verktyg för såväl kostnadshantering som hantering av all den data som anläggningen producerar, och kunna hantera och styra anläggningen under hela dess livscykel.

Det är stora investeringar som görs nu, och mycket pengar och resurser läggs på att ställa om. Det blir därför ännu viktigare att tekniken finns på plats för att sedan kunna ha kontroll över och förvalta anläggningar och nät på ett bra sätt, för att kunna dra full nytta av de investeringar man gör.

Grön energi är under snabb tillväxt, och en stor del i att vi har så stort effektbehov framöver är att andra branscher ställer om. Stora delar av energibranschen har aktivt engagerat sig för att prioritera miljö och hållbarhet och som en konsekvens kommer ESG-arbetet (Environmental, Social, and Governance) och behovet av verktyg och metodik att öka avsevärt i år, för att klara de hårdare regulatoriska krav som ställs på företag av alla storlekar.

Säkerhet och kompetensbrist får fler att investera i molntjänster Allt fler energiföretag väljer även att investera i tjänster från externa molnleverantörer. Detta för att frigöra interna resurser så att man kan fokusera på att använda mjukvaran, i stället för att också ha hand om driften. Det finns i synnerhet två anledningar till att fler nu väljer detta alternativ: global kompetensbrist och ett ökat säkerhetsfokus.

Den utbredda kompetensbristen gör det särskilt svårt att hitta och anställa rätt personal. Genom att välja en extern molnleverantör får företag tillgång till modern teknik och säkerhet, och kompetensen de behöver där och då, av specialister som de inte behöver anställa och utbilda.

I Norden syns just nu ett ökat behov hos energisektorn att hantera sina data lokalt, eller inom EU. Dels till följd av utökade datasäkerhetslagar som styr var data får lagras, dels på grund av ett förändrat säkerhetsläge på ett geopolitiskt plan. Behovet av att skydda data relaterad till elnätet, som i hög grad tillhör kritisk infrastruktur, har ökat i takt med att politiska spänningar gjort detsamma.

Cybersäkerhetsincidenter mot energisektorn har också ökat dramatiskt de senaste åren. Eftersom attacker blir alltmer avancerade har det blivit nästan omöjligt för företag att övervaka hela sin uppkopplade infrastruktur. Även här kommer outsourcing som en rimlig lösning, då många företag saknar resurser att säkra verksamheten är det både vettigt och nödvändigt att ta hjälp med detta av en extern leverantör.

AI och maskininlärning går starkt framåt

2023 har öppnat starkt när det kommer till artificiell intelligens. Under året spås minst 75 procent av företag inom energibranschen att investera mycket i artificiell intelligens (AI) och maskininlärning.

Allt eftersom infrastrukturen utvecklas, ökar datagenereringen i en enorm takt. När databelastningen ökar, ökar också behovet av AI och maskininlärning. En optimal dataanalys gör det möjligt att komma åt korrekta insikter och automatisera arbetsflöden, samtidigt som den gör det enklare att få in all information som behövs inför viktiga verksamhetsbeslut. De datamängder som behöver tas med i analysen i många fall är enorma och inte överblickbara för mänsklig arbetskraft. AI ger också möjlighet till prediktiv analys för optimerat underhåll, samt optimering av tekniker för att minska restiden och frigöra mer kapacitet hos varje individ. Något som gör det lättare för energiproducenter, nätägare och servicebolag att möta förväntad personalbrist.

Anammandet av AI och maskininlärning är avgörande för energibranschens utveckling, idag och i framtiden. Ta till exempel omställningen till förnybar energi. Att aktivera AI i näthantering kommer att förenkla övergången från infrastrukturtunga, äldre kraftnät till nya nät som är mer motståndskraftiga och flexibla. Framtidens dubbelriktade nät kommer att bestå av en mängd ägare som genererar, använder och säljer tillbaka energi till verksamheten.

Sammanfattningsvis är det tydligt att branschen brottas med utmaningar, men vi ser gott om positiva trender som snabbt för utvecklingen framåt. Dessa trender visar också tydligt hur viktigt det är med rätt teknik, och hur viktigt det är för enskilda aktörer att se till att just deras verksamhet har verktyg på plats för att fungera optimalt.

bild

Krönika av Joakim Fransson, Enterprise Architect på IFS med fokus på energi-, telekom och underhållsbranschen