Elens dag 2024 - Utforska karriärmöjligheterna inom energibranschen

Foto: Arkivbild

För att uppnå klimatmålen krävs en elektrifiering av Sverige. Med förväntningen att ett elektrifierat samhälle kommer fördubbla Sveriges elbehov, är det nu brådskande att säkra tillgången på kvalificerad personal för att genomföra elektrifieringen praktiskt. Därför lanserar branschorganisationen Energiföretagen Sverige sociala mediekampanjen "16 anledningar att jobba med energi" för att visa upp alla fördelar med att arbeta inom energibranschen.

På Elens dag, den 23 januari, används vanligtvis till att fira elens nytta i samhället. Men på grund av det växande behovet av kompetens inom branschen fokuserar årets Elens dag på de många möjligheter som energibranschen erbjuder. Kommunikationen sker genom sociala mediekampanjen "16 anledningar att jobba med energi" och riktar sig särskilt till dem som står inför val av utbildning eller yrke.

– För att Sverige framgångsrikt ska genomföra elektrifieringen och klimatomställningen är det avgörande att fler unga väljer utbildningar som leder till energijobb och att energibranschen kan attrahera rätt kompetens. Därför använder vi Elens dag till det viktigaste just nu; att visa upp energibranschen som den bästa och mest aktuella branschen att arbeta inom. Här blir du en klimathjälte bara genom att gå till jobbet, säger Julia Hörnell, kommunikatör på Energiföretagen Sverige och ansvarig för Elens dag.

Energibranschen har ett stort behov av olika yrkesroller, från elektriker och drifttekniker till ingenjörer och personer med IT-kompetens. Enligt medlemsföretagen inom Energiföretagen Sverige kommer det att behövas flera tusen tekniker och ingenjörer de kommande åren.

– För att möta branschens kompetensbehov krävs en trestegsraket. För det första måste intresset för att studera naturvetenskap, teknik eller yrkesutbildningar öka bland unga och yrkesväxlare. För det andra måste det finnas tillräckligt med relevanta utbildningar och utbildningsplatser. När dessa individer är färdigutbildade måste vi dessutom locka dem till vår bransch. Energibranschen är en av de mest betydelsefulla just nu och har mycket att erbjuda, säger Greta Hjortzberg, ansvarig för kompetensförsörjning på Energiföretagen Sverige.

Målet med kampanjen "16 anledningar att jobba i energibranschen" är att övertyga fler unga och yrkesväxlare om de fördelar som kommer med att arbeta inom energibranschen. Branschen spelar en central roll både i klimatomställningen och i våra dagliga liv och erbjuder dessutom attraktiva arbetsvillkor.

Källa: Energiföretagen