Världens första EnergyNet lanseras i Lund

LKF:s huvudkontor och LKP:s parkeringshus Aurora på Brunnshög har ett stort antal solpaneler på taket. Nu ska el delas mellan fastigheterna genom projektet EnergyNet. Pressbild: Lunds kommun
LKF:s huvudkontor och LKP:s parkeringshus Aurora på Brunnshög har ett stort antal solpaneler på taket. Nu ska el delas mellan fastigheterna genom projektet EnergyNet. Pressbild: Lunds kommun

Nu tas ett viktigt steg mot framtidens energilösningar. Klimatsamarbetet CoAction Lund genomför då ett fullskaligt test av EnergyNet – ett helt nytt sätt att dela el som fungerar ungefär som internet.

EnergyNet är ett innovativt system för distribution av el som gör det enklare att producera, lagra och dela energi lokalt. Tack vare tekniken kan den som producerar el sälja sitt överskott direkt till andra i närområdet. Det skapar förutsättningar för stora mängder grön el till lägre kostnader, samtidigt som elen används där den behövs som mest. Bakom utvecklingen av EnergyNet står företaget ViaEuropa, som ansvarar för projektets koncept, teknik och affärsmodell.

Det här är inte bara en förbättring, det är ett paradigmskifte. EnergyNet lägger grunden för en framtid där el är billigare, grönare och säkrare, säger Jonas Birgersson, ordförande för ViaEuropa.

Premiärtestet äger rum lördagen den 26 april på Brunnshög, i två byggnader på separata fastigheter. Fastigheterna ägs av Lunds kommuns fastighets AB (LKF) och Lunds kommuns parkerings AB (LKP), medan det nya energinätet tillhör en nystartad energigemenskap – något som blivit möjligt tack vare nya EU-direktiv. I detta pilotprojekt samarbetar LKF, LKP och ViaEuropa inom energigemenskapen.

Det här är vår första smarta energigemenskap med EnergyNet – ett unikt samarbete mellan LKF och LKP. Vi producerar el lokalt och använder den direkt där den gör mest nytta, när huset blir en energiproducent vinner både klimatet och hyresgästen, berättar LKF:s vd Fredrik Millertson.

Solceller på taken och batterilagring i fastigheterna på Brunnshög möjliggör lokal energiproduktion. När en byggnad får ett överskott av el kan den dela med sig till grannen. Om fler fastigheter i framtiden kopplas ihop i nätet ökar samhällets driftsäkerhet betydligt, och risken för elavbrott minskar. Samtidigt växer andelen grön, lokalt producerad energi.

EnergyNet visar återigen att Lund är en stad med banbrytande innovationer, och genom klimatsamarbetet CoAction Lund som leds av Lunds kommun blir det möjligt att testa det på Brunnshög, säger Mats Helmfrid (M), kommunfullmäktiges ordförande.