Svenska kraftnät föreslår att Sverige behåller sina nuvarande fyra elområden tills vidare. Detta står klart efter publiceringen av den EU-gemensamma översynen av elområdena. Samtidigt ser Svenska kraftnät ett behov av en ny indelning som tar hänsyn till kommande förändringar i elsystemet.
– Den EU-gemensamma översynen, som presenteras idag, visar att det för närvarande inte finns någon fördel för Sverige och den svenska elmarknaden att förändra de nuvarande elområdena. Detta resultat bygger dock på en metod som inte tar hänsyn till de specifika förutsättningarna för Sveriges elsystem, säger Mårten Bergman, sektionschef för Grossistmarknader på Svenska kraftnät.
Därför överväger Svenska kraftnät behovet av en ny analys som baseras på svenska förhållanden, där förutsättningar som inte beaktades i den EU-gemensamma översynen inkluderas.
Bakgrund till elområdesöversynen
Kraftsystemet är i ständig förändring, vilket innebär att förutsättningarna för indelningen i elområden också förändras. EU har därför beslutat att översyner av elområdesindelningen ska göras regelbundet.
Resultaten från den aktuella översynen av elområdesindelningen i Europa publicerades samtidigt i alla länder som ingår i översynen (den 28 april 2025 kl. 11).
Syftet med att dela upp elområdet i olika områden är att hantera fysiska begränsningar i stamnätet, så kallade flaskhalsar. Genom denna indelning blir det tydligt att marknaden har överföringsbegränsningar.
Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk som ansvarar för att förvalta Sveriges stamnät för el, vilket omfattar cirka 16 000 kilometer ledningar för 400 kV och 220 kV samt stationer och utlandsförbindelser. Svenska kraftnät säkerställer att det alltid råder balans mellan förbrukning och produktion i Sverige och är även ansvarig för svensk elberedskap och för att stärka landets elförsörjning i kritiska situationer.
Svenska kraftnät har flera olika verksamhetsområden, där det centrala är att underhålla och utveckla det svenska transmissionsnätet för el. Elen transporteras från vind-, vatten- och kärnkraftverk via transmissionsnätet till regionala och lokala nät, som sedan levererar elen till användarna.
Svenska kraftnät grundades 1992 och finansieras främst genom avgifter från regionnät och stora elproducenter som använder stamnätet. Regeringen fastställer instruktioner och regleringsbrev, medan riksdagen sätter ramar för investeringar och finansiering. Svenska kraftnät har drygt 1550 anställda.