Europas största varuhus Gekås blir flexleverantör för elstabilitet

Bixia och Gekås i partnerskap: Varuhusjätten engagerar sig som flexleverantör, minskar elförbrukning för att stötta elsystemets stabilitet och den gröna omställningen. Foto: Bixia

Gekås i Ullared blir en ny aktör på Svenska kraftnäts växande stödtjänstmarknad genom elhandelsbolaget Bixia. Genom att minska elanvändningen under kortare perioder kommer Gekås varuhus bidra till stabiliteten i elsystemet och den gröna omställningen.

Gekås i Ullared, Sveriges mest populära besöksmål och Europas största varuhus, har ett starkt hållbarhetsfokus i hela sin verksamhet. Företaget arbetar aktivt med att minska energiförbrukningen i sina lokaler som täcker en sammanlagd yta på cirka 114 000 kvadratmeter.

Sedan oktober 2022 förser Bixia hela Gekås verksamhet med enbart förnybar el. Nu tar Gekås nästa steg i hållbarhetsinitiativet genom att bli en flexleverantör tillsammans med Bixia. Det innebär att Gekås är redo att minska sin effekt under kortare perioder för att bidra till att balansera elnätet i Sverige. Som flexleverantör kommer de att få ersättning för att vara beredda att agera, oavsett om de faktiskt behöver göra det eller inte. Bixia ansvarar för budgivning och prissättning av tillgänglig kapacitet.

Magnus Larsson, fastighetstekniskt ansvarig på Gekås, understryker företagets engagemang för hållbarhet som ett viktigt strategiskt fokusområde. Han betonar att Gekås är glada över möjligheten att vara aktiva på flexmarknaden och tillsammans med Bixia bidra till den gröna omställningen. Vid behov kommer Gekås att minska elförbrukningen inom ventilation och värmesystem under kortare perioder för att stödja stabiliteten i elsystemet.

Den ökande användningen av förnybar elproduktion i Sverige innebär utmaningar för det svenska elsystemet. Bixia har varit en aktiv aktör på Svenska kraftnäts stödtjänstmarknad, även känd som flexmarknaden, för att upprätthålla frekvensen i elnätet genom att justera tillförseln eller förbrukningen av el.

Christian Andersson, kundansvarig på Bixia, uttrycker att Gekås i Ullared gör en betydelsefull insats för samhället och klimatet genom att engagera sig på den framväxande stödtjänstmarknaden. Genom att bli aktiva bidrar de inte bara till stabiliseringen av energisystemet utan möjliggör också en ökning av förnybar el i Sverige.