Spretigt svenskt deltagande på World Nuclear Exhibition 2023

Theis Palm, Kärnfull

 

Omkring tio svenska företag ställde ut på kärnkraftskonferensen WNE 2023 (World Nuclear Exhibition) i Paris. Medan många länder, däribland Finland och Belgien samt ett stort antal östeuropeiska länder deltog med egen paviljong på konferensen som en nationell samlingsplats, var de svenska företagen utspridda över hela mässgolvet.  Nordisk Energi besökte några av dem.  

Text: Simon Matthis

WNE kallar sig för världens ledande mässa för civil kärnenergi och stoltserar med att de täcker hela den nukleära leveranskedjan.

I den ingår inte bara kärnkraft, även om den överväldigande majoriteten av utställarna, talarna och paneldiskussionerna var fokuserade på just det.

 

b
Bo Öhman, LKAB Minerals.

Radioisotoper
Hit hör även medicinska tillämpningar av radioaktiv strålning, i synnerhet i cancerbehandling. Nya radioisotoper för cancerbehandling lanserades också på WNE.

Det finns även andra, mycket oväntade tillämpningar av radioaktivitet. Höga doser av gammastrålning – 100 till 1000 gånger mer än den stråldos som skulle döda en människa – används till exempel för att bevara värdefullt kulturarv för framtiden såsom böcker, musikinstrument och till och med en mumie, berättade representanter för företaget Arc Nucléart. Gammastrålarna avlägsnar orenheter som svampar och insekter.

 

b
Ulf Bäckström, Rickard Adolfsson och Johannes Holm
från Tensor AB

Strålskyddsbetong
Något överraskande deltog den svenska gruvjätten LKAB i egen monter, som får ovanlighetens skull alltså här tog på sig rollen av underentreprenör i likhet med alla andra utställare.

Strålskydd i framför allt cancerbehandlingssammanhang är väl ingenting man förknippar med LKAB, men företaget har tagit fram en lösning, MagnaDense, som är ett mycket tätt magnetitaggregat som kan används som ballast i flera applikationer eller integreras i betong, så kallad strålskyddsbetong.

– Strålskydd kräver mycket tjocka väggar, omkring 1,5 meter tjocka, förklarade Bo Öhman, LKAB Minerals, som deltog på mässan för att synas och förhoppningsvis väcka intresse på den franska marknaden för strålskydd.

Enligt Bo kommer det också att behövas mycket mer strålskyddsbetong i kärnkraftverk.

– Det har ju inte byggts så mycket kärnkraftverk på senaste tiden, men det kommer det att göra.

Växande marknad
I en av de största svenska utställningsplatserna höll ett annat metallföretag, Alleima, till. Alleima, som är en avknoppning av Sandvik, marknadsförde sitt erbjudande av ånggeneratorrör, A690, till kärnkraftsindustrin. På frågan om kärnkraftsindustrin är en växande sektor för Alleima blev svaret ja.

– Det är klart växande, pilen pekar uppåt, sade Andreas Furukrona, Alleima.

Startupföretag                         
I en dedikerad start-up-sektion av mässan med ett tjugotal utvalda start-up-företag fanns svenska Kärnfull. Nyligen inleddes en ny aktivitet i bolaget, berättade Theis Palm, landsansvarig för Danmark på startupen, Kärnfull next. Den går ut på att undersöka möjligheterna till att bygga en park SMR, små modulära reaktorer, i Studsvik. 

–Vi är här för att hitta teknikpartner, sade Theis Palm.

 

b
Andrien Rouchon, Isec.

Tensor AB är ett annat svenskt företag med huvudsakligt fokus på kärnkraftssektorn. Ulf Bäckström, vd på Tensor, hade intrycket av att det var betydligt mer folk på WNE 2023 än senaste gången de var på konferensen, vilket han tror berodde på att de Covid-restriktionerna nu fallit bort. Vilket lett till större deltagande från asiatiska länder. En annan, generell förklaringen är uppsvinget för kärnkraft globalt, menade han.

Tensor visade upp sitt erbjudande inom hydrauliska verktyg, som bland annat kan lossa och sträcka 24 skruvar samtidigt i reaktorhärdens fläns. På denna mycket nischade marknad är Tensor en stor spelare.

–  I USA använder 20 procent av alla kärnkraftverk våra verktyg och i Ukraina är andelen 100 procent, sade Ulf Bäckström.

Granne med Tensor hade Helsingborgsbaserade Isec Monitoring Systems AB en monter, där de visade upp videoövervakningskameror specialframtagna för att tåla strålningen i kärnkraftverk.

– Man använder dem för att detektera till exempel läckage av vätska, förklarade Adrien Rouchon, Isec, som menar att de inte kan jämföras med vanliga CCTV-kameror, som enligt honom inte skulle klara av den tuffa miljön i kärnkraftverk.