Grön vätgasanläggning får klartecken i norska Rjukan

Planen är att anläggningen i Rjukan ska tas i drift i slutet av 2027. Enligt Norwegian Hydrogen kommer den då att kunna leverera vätgas till både befintliga och nya kunder i södra Norge samt delar av Sverige. Foto: Norwegian Hydrogen
Planen är att anläggningen i Rjukan ska tas i drift i slutet av 2027. Enligt Norwegian Hydrogen kommer den då att kunna leverera vätgas till både befintliga och nya kunder i södra Norge samt delar av Sverige. Foto: Norwegian Hydrogen

Det norska bolaget Norwegian Hydrogen har nu fattat ett slutgiltigt investeringsbeslut om att bygga en anläggning för grön vätgas i Rjukan, södra Norge. Anläggningen får en effekt på tjugofem megawatt och ska drivas med vattenkraft. Kostnaden för projektet beräknas till cirka 750 miljoner norska kronor.

Vattenkraft från Tinn Energi

Projektet, som tidigare ägdes av Aker Horizons, förvärvades av Norwegian Hydrogen i januari i år. Redan då fanns ett långsiktigt elavtal på plats med det lokala energibolaget Tinn Energi. Den vattenkraftsbaserade elen ska användas för att driva elektrolysörer som producerar grön vätgas.

Ska leverera till kunder i Norge och Sverige

– Anläggningen i Rjukan blir viktig både för oss och våra kunder, och vi ser fram emot att komma igång, säger Jens Berge, vd för Norwegian Hydrogen.

Fortsatta samarbeten i regionen

Bolaget har sedan tidigare ett pilotprojekt i Norge med en kapacitet på tre megawatt. Där produceras grön vätgas som i dag levereras till det svenska företaget GreenIron, en uppstickare inom grön metallproduktion.

Norwegian Hydrogen har även tecknat ett preliminärt avtal med energibolaget Uniper om att leverera 42 500 ton grön vätgas per år, med start tidigast 2029. Denna volym uppfyller EU:s kriterier för så kallade förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung. Ett bindande köp- och säljavtal väntas undertecknas senast i juni.

Avtal med Nel om elektrolysörer

För Rjukan-projektet finns redan ett avsiktsförklaring med det norska teknikföretaget Nel om att leverera trycksatta alkaliska elektrolysörer. Ett slutgiltigt beställningsavtal är dock ännu inte offentliggjort.

Nel arbetar fortfarande med att testa prototypen av den aktuella tekniken. Samtidigt har företaget fått ett stöd på 135 miljoner euro från EU:s innovationsfond. Syftet är att industrialisera tekniken och bygga upp en tillverkningskapacitet på mellan en och två gigawatt vid den befintliga anläggningen i Herøya.

Källa: Hydrogen Insight