Flera fartygsägare beställde nyligen 14 nya fartyg som kan drivas med vätgasbaserade bränslen under mars månad, enligt nya siffror från analysföretaget DNV. Det markerar slutet på en lugn period där endast ett sådant fartyg hade beställts sedan årsskiftet.
Tolv av dessa nybeställda fartyg – samtliga med dubbla bränslesystem som också kan använda konventionella fossila bränslen – är konstruerade för att kunna drivas med metanol. Det innebär att över 400 fartyg nu antingen är i drift eller på order med kapacitet för metanol.
Ytterligare två fartyg som kan använda ammoniak beställdes under samma månad.
Få fartyg beställs för rent väte
Sedan början av januari 2025 har endast ett fartyg beställts som kan drivas med vätgasbaserade bränslen – ett ammoniakfartyg. Det har ännu inte inkommit några beställningar alls i år på fartyg som kan drivas med rent väte.
Ökad variation bland beställare
– Metanol stod för flest nya beställningar efter en relativt svag vinter, säger Jason Stefanatos, global avkarboniseringschef vid DNV Maritime.
– Det är intressant att se hur dessa beställningar fördelar sig mellan olika segment. Redare inom kryssningsfartyg, biltransport, bulkfartyg och tankfartyg investerar alla i metanol.
Han tillägger att även de två nya ammoniakdrivna tankfartygen är värda att notera.
– Ammoniak har fortfarande en bit kvar innan det kan bli ett vanligt bränsle inom sjöfarten, men grunden börjar byggas.
Flytande naturgas fortsatt populärt
Trots det växande intresset för metanol och ammoniak väljer många redare fortfarande att satsa på flytande naturgas som alternativt fartygsbränsle. Orsaken är främst skärpta utsläppsregler som får fartygsägare att se LNG som en mer etablerad lösning.
Under 2024 ökade beställningarna av LNG-drivna fartyg med 104 procent jämfört med året innan. Motsvarande ökning för fartyg som kan använda vätgas eller dess derivat låg på 30 procent.
– Även om aktiviteten för nya beställningar av fartyg med alternativa bränslen ligger 13 procent under första kvartalet 2024, förklaras det främst av en svagare nybyggnadsmarknad generellt i år, säger Stefanatos.
Totalt har 52 LNG-fartyg med dubbla bränslesystem beställts hittills under 2025.
Små andelar av flottan drivs med nya bränslen
Enligt DNV:s siffror kommer fartyg som kan använda metanol att utgöra cirka fem procent av den globala flottan när dagens order är levererade. Fartyg med ammoniakkapacitet förväntas utgöra knappt en halv procent. Motsvarande andel för LNG-fartyg ligger runt nio procent.
IMO:s beslut kan forma framtiden
Sammansättningen av framtidens fartygsflotta avgörs till stor del av det kommande mötet med FN:s sjöfartsorgan, Internationella sjöfartsorganisationen (IMO). Där ska man besluta hur sektorn ska nå sina interimsmål på vägen mot nettonollutsläpp till 2050.
Ett förslag som diskuteras är ett system för handel med utsläppsrätter, vilket enligt miljöorganisationer riskerar att gynna LNG och biobränslen framför verkligt utsläppsfria alternativ som producerats med grön vätgas – åtminstone det kommande decenniet.
Källor: Maersk & DNV