BP skrotar sitt team för lågutsläppstransporter inklusive vätgas

Trots nedläggningen lyfter BP fortfarande vätgas som ett viktigt område för framtidens transporter. På sin webbplats beskriver bolaget att man undersöker möjligheten att etablera upp till 25 tankstationer för vätgas till tunga fordon fram till år 2030. Bild: BP
Trots nedläggningen lyfter BP fortfarande vätgas som ett viktigt område för framtidens transporter. På sin webbplats beskriver bolaget att man undersöker möjligheten att etablera upp till 25 tankstationer för vätgas till tunga fordon fram till år 2030. Bild: BP

BP har upplöst ett särskilt team som arbetade med lågutsläppslösningar inom transportsektorn. Gruppen hade fokus på vätgas, biobränslen och laddinfrastruktur för elfordon.

– Det var ett mindre team för affärsutveckling som utforskade möjligheter inom bland annat vätgas och flytande naturgas för transporter, särskilt för tunga fordon – uppgav BP i ett uttalande.

Arbetet som tidigare hanterades av teamet ska nu fördelas på andra delar av BP:s verksamhet, men företaget har inte klargjort om några områden kommer att läggas ned helt.

Minskade investeringar i omställning

Redan i februari meddelade BP att man skär ned sina investeringar i energiomställningen. De tidigare planerna om att satsa fem miljarder dollar per år har reducerats till mellan 1,5 och 2 miljarder dollar. Av dessa ska mindre än 800 miljoner dollar gå till så kallad lågutsläppsenergi, vilket bland annat innefattar vätgasprojekt och koldioxidinfångning.

Enligt uppgifter till Financial Times hade det nedlagda teamet krympt från 30 till nio personer under ledning av BP:s nuvarande koncernchef Murray Auchincloss.

– Som ni vet, och som Murray har varit tydlig med, ser vi att energiomställningen går långsammare än vad vi tidigare räknade med, skrev Martin Thomsen, vice vd på BP, i ett internt mejl som tidningen tagit del av.

Vid ett internt möte ska Thomsen dessutom ha sagt att företagets vision om lågutsläppstransporter ”inte förverkligades” och att man nu ”måste återgå till det gamla BP – mer olja och gas – och klassisk detaljhandel med bensin och diesel”.

Trots nedläggningen lyfter BP fortfarande vätgas som ett viktigt område för framtidens transporter. På sin webbplats beskriver bolaget att man undersöker möjligheten att etablera upp till 25 tankstationer för vätgas till tunga fordon fram till år 2030.

Företaget bedömer att bränslen baserade på vätgas, som ammoniak, metanol och både komprimerad och flytande vätgas, kan få en betydande roll i omställningen av sjöfarten. BP uppger att man arbetar aktivt med att utveckla försörjningskedjor för dessa alternativ.

– BP har cirka 300 fartyg i drift världen över. Om vi ska nå vårt mål att bli ett klimatneutralt företag senast 2050 måste vi bidra till att minska utsläppen även i den svåromställda sjöfartssektorn, säger Carol Howle, vice vd för BP:s handel och sjötransporter, i ett citat på företagets webbplats.

Projekt i Nederländerna och Skottland påverkas

Det är ännu oklart hur beslutet påverkar BP:s övriga projekt inom grön vätgas. Ett initiativ i Nederländerna har lagts på is i väntan på att EU:s förnybarhetsdirektiv ska införas i landets lagstiftning.

I Skottland har BP, tillsammans med kommunen i Aberdeen, fattat ett investeringsbeslut om det så kallade Aberdeen Hydrogen Hub. Anläggningen ska från och med 2026 leverera upp till 300 ton grön vätgas per år till stadens bussflotta.

BP har även samarbetat med industrigasbolaget BOC för att bygga ett nätverk av vätgastankstationer för tung trafik. Detta projekt lanserades 2022 och distribuerar komprimerad vätgas.

Hur framtiden ser ut för dessa satsningar återstår att se, men BP:s budskap är tydligt – energiomställningen får nu stå tillbaka för ökad fokus på traditionella energiformer.

Källa Hydrogen Insight