Vätgasaktier pressas hårt efter nya amerikanska tullar

Röster inom vätgasbranschen: – De nya tullarna riskerar att öka våra kostnader och minska försäljningen, säger en talesperson från den amerikanska elektrolystillverkaren Cummins.  Bild: Pixabay-Creative Commons Lic.
Röster inom vätgasbranschen: – De nya tullarna riskerar att öka våra kostnader och minska försäljningen, säger en talesperson från den amerikanska elektrolystillverkaren Cummins. Bild: Pixabay-Creative Commons Lic.

De amerikanska tullbesluten från förra veckan har skapat stor osäkerhet på världens börser. Konsekvenserna märks tydligt även inom den globala vätgassektorn, där flera ledande tillverkare av elektrolysörer tappat kraftigt i börsvärde.

Det amerikanska börsindexet S&P 500 har fallit med över tio procent sedan marknaderna stängde den 2 april. Teknikdominerade Nasdaq Composite ligger på ett tapp på drygt elva procent. I Asien har Hongkongs Hang Seng rasat med mer än femton procent, medan Frankfurtbörsens DAX-index tappat omkring elva procent. Londons FTSE 100 har gått ned med över tio procent.

Mitt i denna globala nedgång har vätgasrelaterade bolag fått se sina aktier sjunka rejält.

– De nya tullarna riskerar att öka våra kostnader och minska försäljningen, säger en talesperson från den amerikanska elektrolystillverkaren Cummins.

Stora tapp i USA och Europa

I USA har aktierna i Bloom Energy, som specialiserar sig på fastoxidbaserade elektrolysörer, sjunkit med femton procent. Plug Power, som utvecklar utrustning och tanklösningar för vätgas, har tappat sex procent under samma period. Cummins, där elektrolysörer bara utgör en mindre del av verksamheten, har sett en nedgång på nästan fjorton procent.

I Europa har tillverkarna inte klarat sig mycket bättre – trots hopp om att EU:s eventuella motåtgärder i form av tullar mot amerikanska bolag kan stärka deras position på hemmaplan. Tyska Thyssenkrupp Nucera har tappat elva procent och Siemens Energy, som också tillverkar elektrolysörer, har sett en nedgång på omkring fjorton procent.

Frankfurtbaserade Enapter, som utvecklar anjonbytesmembran (AEM) för elektrolys, har rasat med nästan sexton procent. I London har ITM Power, som tillverkar PEM-elektrolysörer, tappat cirka nio procent – i linje med den bredare brittiska börsnedgången.

På den norska marknaden har både Nel och Hydrogen Pro haft ett tydligt kursfall. Hydrogen Pro, som redan tidigare rapporterat vikande intäkter, har sett nära nitton procent av sitt börsvärde försvinna på bara några dagar. Nels aktie har visserligen återhämtat sig något efter att ha varit nere på bottennivåer, men ligger fortfarande under tidigare nivåer.

– Osäkerheten kring framtida investeringar gör det svårt att fatta beslut om stora projekt, säger en talesperson från Atlas Agro, som utvecklar ett miljardprojekt för fossilfri gödselproduktion.

Kina påverkas – men inte bara av tullarna

De kinesiska tillverkarna har också känt av effekterna av tullarna, även om bilden är mer splittrad. Många av de ledande kinesiska aktörerna, som Peric och Hygreen, är inte börsnoterade. Andra, som Longi, Sungrow och Trina, har vätgas som en mindre del av verksamheten och är främst verksamma inom solenergi – ett område där USA är en viktig marknad.

Dessa bolag har ändå sett kraftiga nedgångar i sina aktiekurser – Longi med nio procent, Sungrow med hela tjugotre procent och Trina med arton procent sedan tullbeskedet.

Ett av de få renodlade kinesiska vätgasbolagen som är börsnoterat, Guofu, har trots sin begränsade exponering mot USA sett aktien sjunka med nästan femton procent på Hongkongbörsen – något lägre än börsgenomsnittet.

Samtidigt som Republikaner i kongressen nu försöker försvara de amerikanska klimatstöden i Inflation Reduction Act, har marknadens nervositet blivit en påminnelse om hur snabbt politiska beslut kan rita om villkoren för den gröna omställningen.

– Det är inte bara en fråga om tullar, utan om förtroende för hela spelplanen, konstaterar en europeisk analytiker.

Källa: Hydrogen Insight