Resultaten från den senaste utvärderingen, beställd av Energimyndigheten, indikerar att den kommunala energi- och klimatrådgivningen i Sverige ökar medvetenheten hos hushållen och bidrar till minskad energiförbrukning. Energikontoret i Mälardalen har ansvaret för att koordinera och förbättra denna tjänst i 28 kommuner över Södermanland, Västmanland, Uppsala län samt Region Gotland, med 20 rådgivare involverade år 2024.
Marie Pellas, regional utvecklingsledare på Energikontoret i Mälardalen, uttrycker sin glädje över rapportens resultat som visar att rådgivningen ökar medvetenheten och kompetensen hos de som söker råd. Hon påpekar att stödet från rådgivningen leder till snabbare beslut och ökad tillfredsställelse hos de sökande.
Carina Norling, en av energi- och klimatrådgivarna, hjälper privatpersoner, företag och föreningar med energifrågor i flera kommuner. Hon betonar att hennes roll är praktisk och att hennes kunskap bidrar till beslut som gynnar både klimatet och plånboken.
Även om de flesta som söker rådgivning är privatpersoner, är tjänsten öppen för företag och föreningar också. Enligt Annika Nilsson, programansvarig för energi- och klimatrådgivningen på Energimyndigheten, är denna rådgivning ett viktigt verktyg för att engagera och stödja lokala aktörer i energiomställningen, särskilt med tanke på den ökade betydelsen av information och rådgivning enligt ny EU-lagstiftning.
Verktyget verkar vara effektivt, med flera åtgärder som har genomförts av de som söker rådgivning, såsom tilläggsisolering, värmesystembyte och energiglasinstallation. De som söker rådgivning uppger också en ökad medvetenhet och kompetens samt att de skulle rekommendera tjänsten till andra.
Den ökande efterfrågan på rådgivning visar på behovet av opartisk rådgivning inom energi- och klimatområdet, särskilt med tanke på den överflödiga informationen från aktörer med egna intressen. Energimyndigheten har observerat en rekordstor sökning till rådgivningen under 2022, särskilt under perioden med stigande elpriser. Även om antalet rådgivningar minskade något under 2023, var det fortfarande på en högre nivå än år 2021.
Energi- och klimatrådgivningen har varit en del av Sveriges energieffektiviseringsarbete i över 40 år och är en kostnadsfri och oberoende tjänst som finns tillgänglig i nästan alla kommuner i landet. Den finansieras av Energimyndigheten.