I rapporten "Powering Poland’s Future: Optimising the Power System and District Heating for the Next Decade" presenterar teknologiföretaget Wärtsilä en strategi för hur Polen kan gå från ett kolfokuserat system för kraft och fjärrvärme till en framtid dominerad av renare energikällor.
Modelleringen som Wärtsilä genomfört visar att en samtidig optimering av Polens energi- och värmesektorer under det kommande decenniet kan ge besparingar på sammanlagt 3,8 miljarder euro och minska årliga koldioxidutsläpp inom kraft- och värmesektorerna med 57 procent fram till 2032. Detta trots en förväntad ökning av efterfrågan på el.
Rapporten tar upp de unika utmaningar Polen står inför gällande avkolningen av sina ålderdomliga och ineffektiva koluppvärmda fjärrvärmesystem. Wärtsilä lyfter fram vikten av att etablera flexibla produktionsresurser inom värmesystemen. Användningen av värmepumpar och kraftvärmemotorer som drivs med gas är avgörande för att balansera intermittent förnybar energiproduktion.
Koordinering av olika sektor
I den polska kraftsektorn har investeringarna hittills främst fokuserat på stora gasdrivna kraftvärmeverk, och potentialen att koppla samman energi- och värmesektorerna har förbisetts. Genom Wärtsiläs modellering framgår att Polen genom att koordinera dessa sektorer kan uppnå flera ekonomiska och energimål under nästa decennium, inklusive en ökning av andelen förnybar energi från 29 procent 2023 till 68 procent 2032 samt en minskning av kolandelen i kraftproduktion från 61 procent till 26 procent och i värmeproduktion från 80 procent till 8 procent fram till 2032.
gemensam optimering
Louis Strydom, Director of Growth and Development på Wärtsilä Energy, kommenterar att trots inneboende utmaningar finns det ljusa utsikter för Polens kraft- och fjärrvärmesystem. Studien visar att kunskap och teknologi för att optimera dessa sektorer finns tillgängliga och erbjuder en mängd socioekonomiska möjligheter.
Stödjer Polen
Den gemensamma optimeringen garanterar inte bara en mer hållbar och effektiv energimix, utan även den mest kostnadseffektiva övergångsvägen. Wärtsilä har förmågan och erfarenheten att stödja Polen i dess energiövergång.
Wärtsilä har modellerat och analyserat nästan 200 kraftsystem för att identifiera optimal systemdesign för att stödja integration av renare energi och minska driftskostnader och utsläpp.
Källa: Wärtsilä