Höga elpriser och en osäker marknad har lett till att fler villaägare granskar sin elförbrukning. Den största energiförbrukningen går åt till att värma upp bostaden. En åtgärd som inte många känner till är övergången från direktverkande el till ett vattenburet system, vilket kan minska energiförbrukningen och förbättra hållbarheten.
De hushåll som påverkas mest av höga energipriser är framför allt äldre villor som värms upp med direktverkande el. Tidigare har många tvekat att byta till ett vattenburet system, särskilt eftersom el har varit billig under lång tid.
- De senaste åren har dock förutsättningarna förändrats. Elpriserna är osäkra och vi har fått vänja oss vid dyrare el, särskilt när vi behöver den mest. Uppvärmningen av en villa står vanligtvis för cirka 60 % av den årliga elförbrukningen, vilket innebär betydande utgifter varje månad. En kund i mellersta Sverige tog under energikrisen bort sitt parkettgolv och installerade LK HeatFloor 22 Spårskiva för att sedan återställa parkettgolvet. Detta var en enkel och effektiv lösning som dessutom främjade hållbarhet och ekonomi, säger Fredrik Svensson, marknadschef på LK Systems.
Genom att byta från direktverkande el till ett vattenburet system med bergvärme har kunden minskat sin årliga energiförbrukning från ungefär 35 000 kWh till cirka 17 500 kWh. Huset är byggt 1975, och den minskade förbrukningen inkluderar både uppvärmning av spabad och laddning av hybridbil. Därmed har villan förbättrat sin energiklass från F till B.
Kunden har genom övergången till ett vattenburet system med bergvärme halverat sin årliga elkonsumtion och kvalificerat sig för ett grönt bolån, vilket sparar många tusenlappar per år. Kunden fick också ett bidrag på 30 000 kronor för energieffektivisering.
Att konvertera från direktverkande el till ett vattenburet system kan vara utmanande, särskilt i hus utan befintliga rörinstallationer. Men med produkter som LK Spårskiva kan man installera golvvärme på olika typer av golv, även på bjälkar, utan att behöva göra omfattande ingrepp.
- Beroende på husets förutsättningar finns olika golvvärmelösningar med låg bygghöjd som passar för renoveringar. Vissa system tilläggsisolerar och dämpar stegljud. Bygghöjden kan ibland vara en utmaning, men lösningar som bygger så lite som 16 mm gör att man undviker stora ingrepp vid dörröppningar. Med LK Spårskiva och LK Fördelningsplåt kan man enkelt lägga ut golvvärmerören och sedan återinstallera parkettgolvet, säger Fredrik.
Investeringen att byta till ett vattenburet system kan idag vara lönsam med osäkra elpriser och billigare bolån. Dessutom ökar det husets värde vid en eventuell försäljning. Värmepump kombinerad med golvvärme är den mest energieffektiva lösningen, eftersom golvvärme är ett lågtemperaturssystem som förbättrar värmepumpens effektivitet.
Kostnaden är en viktig faktor, och det är positivt att regeringen erbjuder stöd för konsumenter som vill byta från elradiatorer till golvvärme och samtidigt minska energiförbrukningen. Stödet är tillgängligt för småhus genom Boverket för energieffektivisering, och många har redan påbörjat denna förändring.
- Genom att investera i en energieffektiv lösning och ett vattenburet system kan man uppnå många fördelar. Man sparar pengar genom att sänka energiförbrukningen, får en behagligare inomhustemperatur och minskar sin klimatpåverkan genom en hållbar lösning, säger Fredrik.
- Bidraget täcker upp till 50 % av materialkostnaderna för åtgärderna, upp till högst 30 000 kronor för värmesystemåtgärder. Ansökan måste lämnas in till länsstyrelsen via Boverkets e-tjänst inom fyra månader från det att åtgärderna påbörjades, dock senast den 1 juni 2025.