Europeiska unionen förbereder en ny diskussion om att införa ytterligare sanktioner mot Ryssland, med särskilt fokus på att begränsa inkomsterna från den lönsamma industrin för flytande naturgas (LNG).
Vid ett kommande möte mellan ambassadörer från EU:s 27 medlemsländer planeras diskussioner kring ett nytt sanktionspaket, vilket skulle markera första gången som Bryssel direkt riktar in sig på Rysslands mäktiga gassektor som svar på den fullskaliga invasionen av Ukraina.
På agendan: Transportsanktioner och investeringsförbud
Istället för ett fullständigt importförbud av rysk LNG, vilket inkluderar länder som Belgien, Frankrike och Spanien som fortfarande köper stora mängder, föreslås åtgärder mot så kallade transshipment-operationer av flytande bränsle via EU:s hamnar.
Detta skulle specifikt påverka Rysslands 27 miljarder dollar dyra Yamal LNG-anläggning i norra Sibirien, vilken är beroende av isbrytande tankfartyg för att transportera bränslet från de frusna vattnen. Bränslet lastas sedan om i EU:s hamnar för vidare transport till resten av världen.
Dessutom skulle de nya sanktionerna förbjuda EU-företag från att investera i framtida LNG-projekt i Ryssland, vilket enligt dokument som POLITICO har sett, skulle begränsa sektorns kapacitet att expandera och därmed minska Rysslands inkomster.
Hur mycket kommer det att påverka?
De föreslagna sanktionerna förväntas inte stoppa importen av LNG eller Rysslands direkta leveranser till resten av världen. Enligt en analys bedöms kommissionens förslag träffa ungefär en fjärdedel av Rysslands årliga LNG-vinster på 8 miljarder euro.
Sanktioner till havs
Det nya förslaget förväntas även rikta in sig på den så kallade "skuggflottan" av fartyg som bär rysk råolja runt om i världen i strid med G7:s prislock på olja. Åtgärderna skulle förbjuda individer och företag inom EU från att ge assistans till dessa fartyg som bryter mot sanktionerna.
Kommer förslagen att godkännas?
Energi är ett känsligt ämne i Europa. Hittills har EU undvikit att bestraffa rysk gas eftersom det är en så viktig energikälla, och flera EU-länder är beroende av den för att hålla igång sina samhällen. En EU-tjänsteman förutspår enligt nyhetssajten Politico, en intensiv debatt:
- En hel del 'ping-pong' kommer att behövas mellan ambassadörerna och de lägre arbetsgrupperna under de kommande dagarna innan en överenskommelse nås, sade tjänstemannen.
- Jag förväntar mig en livlig debatt.
Källa: Politico /EU-kommissionen