En ökad samverkan inom energisektorn över hela Kvarkensregionen, tillsammans med en plattform för dialog mellan politiska, akademiska och näringslivsaktörer, är syftet med det arbetsutskott som har bildats av energibolagen inom Botnia Green Energy-projektet.
Ann-Christine Schmidt, ansvarig för forskning, utveckling och innovation på Skellefteå Kraft, betonar vikten av att säkerställa en hållbar och stabil energiförsörjning genom ett fördjupat samarbete och öppnande av kanaler mellan de olika sektorerna.
Kvarkenrådets styrelse har inrättat olika beredningsgrupper för att stödja specifika områden, och energiberedningen är den senaste tillskottet. Dess uppdrag är att främja samarbetet inom regionen och fungera som en plattform för strategiska samtal mellan politiken, akademin och energibranschen. Inom beredningen kommer en energiagenda och en årlig handlingsplan att utarbetas.
Visionen för Kvarkenrådet är att regionen ska göra ett betydande globalt avtryck genom nordiskt samarbete, med en stark betoning på att främja den gröna omställningen. Energiberedningen spelar en nyckelroll i detta arbete genom att genomföra konkreta aktiviteter och initiativ för att främja regional utveckling och gränsöverskridande samarbete.
Veronica Berg, utvecklingschef på Kvarkenrådet, framhåller att även representanter för icke-medlemsorganisationer kan ingå i beredningsgrupperna för att säkerställa en mångsidig och inkluderande process för att lyssna in behov och idéer från olika håll.
Mathias Lindström, direktör för Kvarkenrådet, understryker vikten av att samarbeta över sektorsgränserna för att hitta innovativa lösningar på komplexa samhällsutmaningar. Han ser inrättandet av beredningsgrupper som ett konkret steg mot detta mål och ett exempel på hur organisationen, genom sin specifika struktur som en EGTS, kan främja samarbete och innovation.