Högskolan Dalarna får 7,1 miljoner kronor för att utveckla energipositiva stadsdelar och klimatneutrala städer

Foto: Raze Solar / Unsplash

Energimyndigheten har beviljat Högskolan Dalarna 7,1 miljoner kronor för två forskningsprojekt som fokuserar på energipositiva stadsdelar (PED) och klimatneutrala städer.

Högskolan Dalarna leder forskningen på nationell nivå och arbetar för att utforska den gröna omställningen till ett klimatneutralt samhälle, med särskilt fokus på energieffektiva byggnader, förnybara energisystem, cirkulär ekonomi och urban infrastruktur. Målet är att ta fram vägledning för att bedöma och implementera dessa lösningar.

– Enligt den senaste definitionsramen för energipositiva stadsdelar, PED 3.0, ska energisystemen effektivt integrera förnybar energi, hålla energikostnaderna låga och säkerställa ekonomisk hållbarhet. Detta kräver att olika infrastruktursystem, som energi, transporter och digital teknik, samverkar för att stödja en långsiktig och hållbar omställning, säger Xingxing Zhang, professor i energiteknik vid Högskolan Dalarna.

I projekten samarbetar Högskolan Dalarna med internationella partners från Italien, Rumänien och Österrike för att möjliggöra kunskapsutbyte och samlärande.

– Tillsammans med våra partners strävar vi efter att utveckla konkreta lösningar och tillämpningar som stärker hållbarheten och stöder klimatomställningen, säger Xingxing Zhang.

Projektinformation:

Synergisera byggnadsrenovering och regenerativa stadsmöbler för att samskapa PED-ekosystem
Projektledare: Xingxing Zhang, professor i energiteknik, Högskolan Dalarna
Projekttid: 2024–2027
Finansiering: 3,24 miljoner kronor från Energimyndigheten, DUT (Driving Urban Transition).

Sammanlänkning av SDG-uppfyllande för balanserade energipositiva stadsdelar
Projektledare: Xingxing Zhang, professor i energiteknik, Högskolan Dalarna
Projekttid: 2024–2027
Finansiering: 3,87 miljoner kronor från Energimyndigheten, CETP (Clean Energy Transition Partnership).

Fakta om energiforskning vid Högskolan Dalarna:
Högskolan Dalarna har över 40 års erfarenhet av sol- och energiforskning. Genom Centrum för hållbar energiforskning (SERC) integreras olika forskningsområden som energi, hållbart byggande, stadsplanering, datavetenskap, industri- och materialteknik, ekonomi och samhällsvetenskap. Högskolans avancerade laboratoriemiljöer driver innovation och utvecklar lösningar som stärker både forskning och företag och bidrar till en hållbar framtid.