Göteborgs Stad och Göteborg Energi samordnar arbeten på Kungsgatan

Korsningen Kungsgatan-Korsgatan 250115 Bild Göteborgs Stad. Pressbild: Göteborgs Stad

Under de kommande två åren kommer Göteborgs Stad att genomföra en upprustning av mellersta delen av Kungsgatan. Syftet är att förbättra gågatans funktion och säkerhet. Arbetet inleds med att Göteborg Energi byter ut fjärrvärmeledningarna som ligger under gatan.

– Kungsgatan är en central del av staden, och målet är att skapa en mer funktionell och hållbar miljö när arbetet är klart, säger Johan Blomqvist, projektledare på stadsmiljöförvaltningen.

Ledningsbytet och upprustningen omfattar två kvarter mellan Västra och Östra Hamngatan. Arbetet har planerats gemensamt av stadsmiljöförvaltningen och Göteborg Energi. För att minimera påverkan på besökare, butiker och andra verksamheter sker arbetet etappvis. Det beräknas pågå under 2025 och 2026, med en eventuell förlängning till 2027.

Arbetet startar i januari

I mitten av januari börjar Göteborg Energi med att lägga en tillfällig fjärrvärmeledning ovan mark, nära fasaderna mellan Östra Hamngatan och Korsgatan. Den tillfälliga ledningen säkerställer värmeleveranser medan de äldre, cirka 70 år gamla ledningarna byts ut.

– Fjärrvärmeledningarna behöver bytas ut för att fortsatt garantera trygga leveranser. Genom att samordna arbetet på Kungsgatan minimerar vi störningar, säger Daniel Eklund, chef för affärsområde Värme och Kyla på Göteborg Energi.

Gågatan hålls öppen

Kungsgatan kommer inte att stängas helt under arbetet. Fotgängare och nödvändiga transporter till butiker och fastigheter kommer alltid att ha tillgång. Alla verksamheter kan hålla öppet som vanligt.

Till hösten 2025 planerar stadsmiljöförvaltningen att börja byta ut eller justera ytskiktet på gågatan.

Återanvändning av granithällar

Det nuvarande ytskiktet på Kungsgatan, som lades för 15 år sedan, består av granithällar. Dessa har dock visat sig vara känsliga för belastningar från tunga fordon, särskilt i samband med svängar.

– Vi kommer att använda mindre stenplattor på utsatta områden och införa en teknik som stabiliserar plattorna underifrån, säger Johan Blomqvist.

En stor del av de befintliga granithällarna kommer att återanvändas.

Anpassningar för trygghet och grönska

Efter att ytskiktet bytts ut planeras ny möblering längs gatan. Sittmöbler och träd ska integreras för att skapa utrymmen för vila och sociala möten. Samtidigt syftar projektet till att förbättra säkerheten och bidra till klimatanpassning genom ökad grönska.

Detaljer kring utformningen av de nya möblerna är ännu inte fastställda, men de kommer att ersätta nuvarande betongkonstruktioner.

– Målet är att kombinera sittmöjligheter med åtgärder som bidrar till både säkerhet och grönare stadsmiljöer, avslutar Johan Blomqvist.