SMR: Ny kandidatplats för kärnkraft i Sverige

Föreslagen plats för en SMR-anläggning i Valdemarsvik. Foto: Latona Group)

Kärnfull Next, ett utvecklingsföretag för små modulära reaktorer (SMR), har offentliggjort kommunen Valdemarsvik i Östergötlands län som en ny potentiell plats för att hysa upp till sex reaktorer. Företaget har ingått ett exklusivt partnerskapsavtal med markägaren Latona Group för undersökningsrättigheter för kärnkraft på platsen.

En pågående studie, som förväntas bli färdig efter sommaren, har visat lovande preliminära resultat. Detta har lett till att företagen gemensamt informerar kommunen, grannar i närheten och nu även allmänheten om planerna för ett SMR-campus.

Energiproduktion med miljöfokus

Det planerade SMR-campus i Valdemarsvik avser initialt att inkludera mellan fyra och sex små lättvattenreaktorer och skulle kunna generera mellan 10-15 TWh el per år.

- Vi är mycket entusiastiska över indikationerna från vår preliminära studie i Valdemarsvik, säger Christian Sjölander, VD för Kärnfull Next.

- Denna plats har potential att bli en nyckelkomponent i vårt program för att leverera stora mängder stabil och hållbar energi till regioner med stora kapacitetsbehov och skapa betydande ekonomiska och sociala fördelar för lokalsamhällena.

Fastigheten omfattar över 1300 hektar och inkluderar områden som identifierades som lämpliga för kärnkraft redan på 1970-talet. Med sin stora kustnära plats skulle den vara idealisk för samlokalisering med energiintensiva industrier som AI-datacenter, planerade att etableras under 2030-talet.

Lokala jobb

- Platsens läge, topografi och kylförhållanden i en framsynt kommun med omfattande landsbygdsområden är exempel på tidiga indikationer på ett positivt utfall, meddelar företaget.

- Projektet i Valdemarsvik erbjuder betydande möjligheter för lokal jobbskapande – en enskild SMR beräknas skapa cirka 500 direkta och indirekta jobb per år under 70 år.

Gustav Carp, ägare av Latona Group, tillägger:

- Vi är mycket glada över att samarbeta med Kärnfull Next i detta spännande projekt. Fastigheten är sannolikt att erbjuda unikt gynnsamma förhållanden för kärnkraft, och vi ser fram emot att vara en del av utvecklingen av fossilfri energiproduktion i regionen. Detta initiativ kan skapa betydande värde för Valdemarsvik och dess invånare.

I mars 2022 skrev Kärnfull Next under ett avsiktsförklaring med GE Hitachi Nuclear Energy om implementeringen av BWRX-300 i Sverige. Ytterligare genomförbarhetsstudier förväntas "nå tillräckliga mognadsnivåer för att kunna meddelas senare i år.

Källor: Nuclear World News, Latona Group