Nytt projekt i övre Norrland främjar cirkulär ekonomi

Foto: Energikontor Norr

IUC Norr, Luleå tekniska universitet och Energikontor Norr har startat projektet Close the Loop för att främja cirkulär ekonomi bland företag i Norrbotten och Västerbotten. Projektet får finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden samt Region Norrbotten och Region Västerbotten, och sträcker sig från 2024-08-01 till 2027-11-30.

Close the Loop har som mål att bidra till ett grönare Europa genom att ge företag verktyg och kunskap för att utveckla cirkulära affärsmodeller och hållbara produktionsprocesser.

- "Vi hoppas kunna förändra hur små och medelstora företag designar, tillverkar, säljer och återtar sina produkter för att ställa om till en mer cirkulär verksamhet," säger Monica Kutics Normark från IUC Norr.

Projektet syftar till att minska miljöpåverkan och öka konkurrenskraften för företag i regionen. Genom att erbjuda innovationsprocesser, erfarenhetsutbyte och utbildning i cirkulär produktutveckling och resurssnåla produktionsprocesser, vill projektet överbrygga kunskapsluckor och visa hur cirkulär affärsutveckling kan integreras i produktutvecklingen.

- "Att tänka cirkuläritet för resurser och energi blir allt viktigare i framtidens affärsmodeller, både internt och genom hela värdekedjan, vilket gör detta projekt otroligt spännande och inspirerande," säger Jörgen Nilsson, vd för Energikontor Norr.

Projektet kommer att fokusera på att öka kunskapen om cirkulära affärsmodeller och flöden, med särskild betoning på design och produktutveckling.

- "Projektet är viktigt eftersom många företag är medvetna om fördelarna med att bli mer cirkulära, men få har den nödvändiga kunskapen och erfarenheten för att designa och utforma sina erbjudanden för att uppnå cirkularitet," säger Jörgen Normark, universitetslektor i design vid Luleå tekniska universitet.

Tillväxtverket ser projektets potential att bidra till långsiktiga samhällsförändringar genom stärkta förmågor och förändrade beteenden. Projektet har goda förutsättningar att skapa bestående effekter och främja hållbar utveckling i Övre Norrland.