Statkraft minskar ambitionerna för förnybar energi

- Vi kommer att rikta vårt kapital mot de mest värdeskapande möjligheterna med bäst strategisk passform, säger Statkrafts nya vd Birgitte Ringstad Vartdal. - Vi kommer att prioritera tillväxten inom vår kärnverksamhet och optimera vår portfölj genom selektiva avyttringar. Foto: Statkraft.

Statkraft, det norska statligt ägda energibolaget, meddelade nyligen att de skärper sin tillväxtstrategi och sänker sina utvecklingsmål. Detta sker i ljuset av de ökade utmaningarna inom förnybar energi. Denna förändring följer Statkrafts årliga strategiska genomgång, den första under den nya vd Birgitte Ringstad Vartdal som tillträdde tidigare i år.

Statkraft planerar att avyttra fjärrvärmeverksamheten och hitta investerare till biobränsleföretaget Silva Green Fuel och laddningsföretaget Mer. Företaget uppger att tillväxtstrategin fortfarande bygger på fyra pelare: att erbjuda ren flexibilitet genom vattenkraft, växa inom sol, vind och batterilagring, leverera gröna marknadslösningar till kunder samt skala upp nya gröna energiteknologier.

Fokuserar på kärnverksamhet och selektiva avyttringar

Ambitionerna för utveckling inom sol, landbaserad vind och batterilagring minskas till en årlig utvecklingstakt på 2-2,5 GW från 2026 och framåt, jämfört med tidigare mål på 2,5-3 GW från 2025 och 4 GW från 2030. Statkraft siktar nu på att utveckla 6-8 GW offshore vind i norra Europa till 2040, ned från tidigare 10 GW. Målet för grön vätgas har reviderats till att leverera 1-2 GW till 2035, från tidigare 2 GW till 2030.

Ny strategi ska fokusera på värdeskapande och portföljoptimering

- Statkraft har en unik och strategisk position inom flexibel produktion, erfarenhet av väderbaserade system och stark analys- och marknadskompetens. Tillsammans med en kapabel och motiverad organisation är företaget väl förberett för att växa, bygga skala och konkurrera på en snabbt växande förnybar marknad, kommenterade Ringstad Vartdal.

Anpassning till en mer utmanande marknad

Den skärpta strategin kommer mot bakgrund av en mer utmanande energimarknad med lägre energipriser och högre teknik- och kapitalkostnader. Dessutom har marknadsregleringar och stödpaket försenats, och den geopolitiska osäkerheten har ökat, noterade företaget.

Statkraft höjde sina ambitioner för förnybara energimål så sent som för två år sedan, men har nu tvingats anpassa sig till de nya marknadsförhållandena.

Den nya strategin markerar en betydande justering för Statkraft, som trots de minskade ambitionerna fortsatt ser stora möjligheter att bidra till omställningen mot en hållbar energiframtid.

Källa: Statkraft