Kamstrups ultraljudsmätare bäst i Norrvattens test

Vattnet från Görvälnverket är ett av Sveriges bästa dricksvatten. Kvaliteten är minst lika hög, och i många fall högre, än den för vatten som köps på flaska. Det uppskattas av de cirka 500 000 personer som får sitt vatten från Görvälnverket, som drivs av Norrvatten. Foto: Bergslagsbild.
Vattnet från Görvälnverket är ett av Sveriges bästa dricksvatten. Kvaliteten är minst lika hög, och i många fall högre, än den för vatten som köps på flaska. Det uppskattas av de cirka 500 000 personer som får sitt vatten från Görvälnverket, som drivs av Norrvatten. Foto: Bergslagsbild.
– Vi utsatte vattenmätarna för ett slitage motsvarande 16 års användning, berättarAndreas von Gegerfelt på Norrvatten. Bland annat pumpade vi råvatten genom mätarna för att bedöma beläggningarnas inverkan. Kamstrups ultraljudsmätare visade sig ha den bästa mätnoggrannheten. Foto: C-G Hanberg
– Vi utsatte vattenmätarna för ett slitage motsvarande 16 års användning, berättarAndreas von Gegerfelt på Norrvatten. Bland annat pumpade vi råvatten genom mätarna för att bedöma beläggningarnas inverkan. Kamstrups ultraljudsmätare visade sig ha den bästa mätnoggrannheten. Foto: C-G Hanberg

En halv miljon invånare i 14 kommuner i norra Storstockholm får sitt högkvalitativa dricksvatten producerat och levererat av Norrvatten. Mälaren är källan och vattnet renas i Görvälnverket i Järfälla. En korrekt mätning av vattenförbrukningen är viktig både för Norrvatten och kommunerna. På sikt kommer troligen därför runt 78 000 mekaniska kallvattenmätare att bytas ut mot ultraljudsmätare som utsatts för tuffa tillförlitlighetstester.

Från Görvälnverket pumpas dricksvattnet ut i ett 26 mil långt huvudledningsnät av stora stål- och
betongrör med en diameter på upp till 1,2 meter. Norrvatten svarar för inköp och kontroll av vatten-mätare som sedan hyrs ut till medlemskommunerna.

– Det rör sig om totalt cirka 80 000 vattenmätare, berättar Andreas von Gegerfelt, mätaransvarig på Norrvatten. Merparten är mekaniska vinghjulsmätare. Där angriper över tid kalk och andra beläggningar rörliga delar i vattenmätaren som därför kan visa fel förbrukning. Vissa kommuner har också bullriga ringkolvmätare med mindre god mätnoggrannhet. Många abonnenter klagar därför på dessa mätare som liksom vinghjulsmätarna också är känsliga för överbelastning.

Mekaniska mätare byts ut mot ultraljudsmätare

Varje person använder i genomsnitt 160 liter vatten per dygn. Det innebär att de 500 000 personer som får sitt vatten från Görvälnverket förbrukar 80 000 000 liter vatten per dygn. Då får även en marginell felvisning hos vattenmätaren stor effekt sammantaget. Det påverkar i sin tur debiteringen.

De mekaniska mätarna kommer därför - när de faller för åldersstrecket tio år – att bytas ut mot ultraljudsmätare från Kamstrup om kommunerna väljer sådana.

Men intresset är stort. Några tusen ultraljudsmätare finns redan på plats i villor, flerbostadshus och företag i bland annat Danderyd, Sigtuna och Sollentuna. Ett 50-tal mätare ska också installeras i ett nytt bostadsområde i Upplands Väsby.

– Inför valet av mätare undersökte vi mätnoggrannheten när mätaren är ny och när den använts och fått beläggningar, säger Andreas von Gegerfelt. För att kunna bedöma beläggningarnas långsiktiga inverkan simulerade vi 16 års användning genom att bland annat pumpa orenat råvatten genom mätarna.

Kamstrup bäst i test

Norrvatten jämförde olika mätarfabrikat och fann att Kamstrups ultraljudsmätare hade den bästa noggrannheten efter det tuffa tillförlitlighetstestet.

– Vi kommer därför att rekommendera kommunerna att använda Multical 21 för hushållsförbrukning och FlowIQ 3100 (se faktaruta om mätarna!) för större vattenförbrukare, säger Andreas von Gegerfelt.

Med den unika, inbyggda läckagevarnaren kan man också snabbt upptäcka läckage och motverka vattenskador.

Det kan även bli aktuellt att köpa ett mindre antal Multical 62. Det är en moduluppbyggd vattenmätare med flera kommunikationsmöjligheter som kan anpassas till individuella lösningar inom handel, industri och bostäder. Till Arlanda flygplats ska Norrvatten leverera den statiska volymflödesgivaren, Ultraflow 54 som bygger på ultraljudsteknik.

Sollentuna kommun har elmätare från Kamstrup.

– Elmätarna kommer även att samla in mätvärden från vattenmätarna, berättar Andreas von Gegerfelt. Då slipper kommunen investera i ett separat avläsningssystem.

Radiolink i Väsby

I Danderyd väljer man en lösning, där sopbilen förses med en antenn som hämtar mätdata från vattenmätarna. Man använder då READy Suite från Kamstrup. Det är en standardiserad Wireless M- Buslösning för snabb och enkel avläsning av smarta vattenmätare. Med en Android smart telefon, en omvandlare för bilen och ett mjukvarupaket för PC kan avläsningen göras direkt från bilen.

I Upplands Väsby ska Norrvatten låta installera Kamstrups radiolinklösning. Mätvärdena överförs då via radiolänk till koncentratorer med stöd TCP/IP och 3G. Koncentratorerna har inbyggd webbserver för konfiguration och analys samt stöd för Pushkommunikation till PcBase III, ett databasprogram för administration av förbruknings- och mätaravläsningsdata.

– Jag har gjort studiebesök hos Borlänge Energi som använder Radiolink, berättar Andreas von Gegerfelt. Den lösningen fungerar utmärkt. En stor fördel med fjärravläsning generellt är att kommunerna slipper problem med de manuella mätarkort många struntar i att fylla i. Med fjärravläsning blir debiteringen alltid korrekt. Vi kan också leverera data till kommunerna som underlag för debitering av deras slutkunder. Vårt åtagande slutar dock vid kommungränsen.

Testar eButler

Kamstrupägda Saseco har utvecklat programmet eButler, en mjukvara för intuitiv visualisering av vattenförbrukningen hos storskaliga förbrukare. 

– Vi testar programmet hos en stor livsmedelstillverkare i norra Storstockholm, berättar Andreas von Gegerfelt. De data som tas fram visar vattenförbrukningen per timme på olika platser i fabriken. Dessa data kan i sin tur ligga till grund för till exempel energi-effektivisering och produktionsplanering.

– Vi är mycket glada och tacksamma för ett så givande samarbete med en av branschens stora aktörer, Norrvatten, framhåller Bo Schiller, försäljningschef för vattenmätare på Kamstrup. Vi ser med tillförsikt fram mot ett fortsatt samarbete under många år.

 

Multical 21 är en ultraljudsmätare för mätning av kall och varmvattenförbrukning i lägenheter, bostads-områden och industrier. Mätningen baseras på tidsdifferensmetoden och alla mätningar, referenser, avläsningar, beräkningar och datakommunikation kontrolleras av en avancerad specialdesignad elektronisk krets. Multical 21 är enkel att installera och förbrukningsdata kan avläsas direkt från mätarens display, via optoöga eller via inbyggd Wireless M-Bus radiokommunikation. Mätaren saknar rörliga delar vilket eliminerar mekaniskt slitage och smutspåverkan från partiklar i vattnet. Vakuumförseglingen hindrar fukt och kondens från att komma in i mätaren vilket gör att den med fördel kan installeras i exempelvis mätarbrunnar. Multical 21 har en unik kombination av mycket hög noggrannhet, lång livslängd och inbyggd Wireless M-Bus radiokommunikation.

 

FlowIQ 3100 fungerar på samma sätt som dess lillebror Multical 21 och är en robust kallvattenmätare för flerbostadshus, industrifastigheter och kommunala ledningsnät.

 

Kortfakta:

Kamstrup är bland världens främsta producenter av systemlösningar för energimätning,

representerade i 50 länder och med en stark internationell position.