Vattenfall deltar i ett nytt europeiskt initiativ som syftar till att ta fram gemensamma standarder för datautbyte och interoperabilitet inom energisektorn. Tillsammans med 54 organisationer från 16 olika länder deltar de i EU-projektet INSIEME, vars syfte är att främja digitalisering och skapa nya affärsmöjligheter.
Projektet drog nyligen i gång med en samling där över 100 experter från hela Europa deltog för att påbörja det gemensamma arbetet.
Vi ställde fem frågor till Yvonne Ruwaida, expert hos Vattenfall Eldistribution, för att få veta mer om projektet och Vattenfalls roll.
Tillsammans med Volvo, RISE, SCB och Energimyndigheten ska Vattenfall arbeta fram standarder för laddning av tunga fordon inom ramen för projektet.
Berätta om projektet, vad är det?
– INSIEME, som betyder tillsammans på italienska, är ett projekt som tar fram EU-standarder för informationsutbyte och interoperabilitet för affärsmodeller inom energisektorn. En del av det projektet gör kommer att komplettera befintlig eller bli kommande EU-lagstiftning.
– Vi är 54 partners i 16 länder som deltar. Deltagarna är DSO:er, TSO:er, europeiska industrier eller intresseorganisationer för kunder samt aktörer som arbetar med innovation, tekniska och affärsmässiga lösningar inom energisektorn.
Vad är målet med projektet och vilka standarder ska tas fram?
– Ett syfte med projektet är att EU:s energisektor ska blir mer effektiv, robust och transparent. INSIEME ger oss som bolag bättre möjligheter att möta våra kunder och samhällets förväntningar på oss. Samtidigt kan vi påverka utformningen av standarder och ha en god insyn i vilka krav som vi som organisation kommer att möta i framtiden.
– Projektet kommer arbeta med EU-standarder för informationsutbyte för olika processer rörande energieffektivisering och energioptimering, energigemenskaper, flexibilitetstjänster (inklusive villkorade avtal), elektromobilitet, integration av förnybart, nätplanering samt smart sektorsintegrering.
Vilken funktion har Vattenfall inom projektet?
– I den svenska gruppen kommer vi tillsammans med Volvo, RISE, SCB och Energimyndigheten arbeta med standarder som behövs för att kunna möjliggöra laddning av tunga transporter. Fokus för informationsutbytet är prognoser, villkorade avtal och energigemenskaper.
– Vägtransportsektorn har en hög mognadsgrad i sin förmåga att skicka information mellan lastbilar, åkerier och verkstäder. De vill koppla ihop denna förmåga till laddstationer och nätoperatörer. Ett syfte och mål är att kunna minska dötid och kostnad för laddning av lastbilar genom ett bokningssystem. Så det är också något vi kommer att analysera.
Vilka utmaningar ser ni?
– Den stora utmaningen blir att få ihop EU-standarder mellan 54 partners och i dialog med alla nationella och europeiska intressenter. Bara en så enkel sak som att även vi som talar svenska kan missförstå varandra, när olika sektorer möts och använder begrepp på olika sätt. Det blir ännu mer komplicerat på EU-nivå. Dessutom har vi olika verklighetsuppfattning och olika utmaningar att lösa.
– I en svensk kontext är vi i energisektorn relativt omogna på detta område. Digitaliseringen och standardiseringen nationellt har kommit längre i många europeiska länder. Några länder som ligger långt fram är Österrike, Nederländerna och Italien.
Du har lång erfarenhet inom området flexibilitet både i Sverige och inom EU. Vad är din roll i projektet?
– Jag projektleder INSIEME för Vattenfall Eldistribution och arbetar tillsammans med ett kärnteam som kommer att samverka med Vattenfall R&D och med energisektorn i Sverige.
Projektet löper från april 2025 till mars 2028 och ska lägga grunden för ett gemensamt europeiskt energidataområde – Common European Energy Data Spaces (CEEDS) – som ska främja ett standardiserat informationsutbyte och ökad interoperabilitet.
Läs mer om projektet här: INSIEME.