Forskare presenterar effektivare förbränningsmaterial

Ilmenit förekommer naturligt i berg och i sandform. Även krossad bergsilmenit är intressant i samband med bäddmaterial. Foto: Chalmers/Oscar Mattsson
Ilmenit förekommer naturligt i berg och i sandform. Även krossad bergsilmenit är intressant i samband med bäddmaterial. Foto: Chalmers/Oscar Mattsson

Enligt forskare vid institutionen för Energi och Miljö på Chalmers går det att förbättra förbränningsprocessen i en viss typ av värmeproducerande anläggning. Forskarna att ersatt kiselsand med ett syrebindande bäddmaterial, vilket möjliggör en effektivare förbränning med högre verkningsgrad. Idén kom från professor Henrik Thunman, som i ett annat projekt såg hur ilmenit användes som katalysator för att rena gas från tjära i Chalmers biomassaförgasare.

Chalmers gick samman med Eon för att göra ett fullskaligt försök, vilket nu är avslutat med positivt resultat.

- En mer effektiv förbränningsprocess handlar om jämnare förbränning. Den ger bättre miljöprestanda, större värmeleverans, minskat underhåll och i slutändan ekonomiska vinster. Detta har förutsättningar att bli ”Best Available Technique”, säger Bengt-Åke Andersson, Senior Specialist på Eon Värme, i ett pressmeddelande.

Forskarna ersatte kiselsanden i en av de fem pannorna på Händelöverket, en fluidbäddspanna på 75 megawatt, med ett ilmenitbaserat bäddmaterial. Bäddmaterial behövs för att värmen ska spridas ut och förbränningen av avfall och biomassa ska effektiviseras. En av vinsterna med upptäckten är att ännu svårare avfall kommer kunna eldas.

Eon vill nu ta steget mot en kommersialisering av produkten.

- Det är fantastiskt rolig att vårt nära samarbete med Eon lett till detta genombrott. För Chalmers som vill bidra till hållbar utveckling är det också mycket positivt att resultaten ser ut att snabbt kunna komma i praktisk användning. För oss som universitet är det viktigt att skapa ny kunskap och utbilda på områden som är prioriterade i samhället omkring oss, säger Stefan Bengtsson, rektor och vd för Chalmers, i ett pressmeddelande.

- Jag ser en verklig affärsmöjlighet här och därför utvecklar Eon ett kommersiellt servicekoncept som vi kommer att erbjuda andra anläggningsägare. Det finns hundratals anläggningar i norra Europa av den typ som kan använda det nya bäddmaterialet, säger Fredrik Rosenqvist, chef för Business Innovation på Eon Sverige, i ett pressmeddelande.