En ny syntesrapport från Power Circle, framtagen på uppdrag av Energimyndigheten, understryker att rättvisa, inkludering och samverkan är avgörande för att uppnå en socialt hållbar energiomställning.
Rapporten kartlägger den svenska forskningen kring social hållbarhet i energiomställningen. Genom att granska pågående forskningsprojekt, intervjua forskare och analysera målgrupper samt finansiärer, lyfts både möjligheter och utmaningar fram.
I rapporten ”Social hållbarhet i energiomställningen” framgår att tvärvetenskapliga och mångvetenskapliga metoder är nödvändiga för att förstå de komplexa frågor som uppstår i samband med energiomställningen. Dock påpekas att det fortfarande finns hinder, bland annat när det gäller samverkan, finansiering, meritering och publicering.
Social hållbarhet i energiomställningen (powercircle.org)
– "Den här syntesrapporten är ett viktigt steg i att uppfylla vårt uppdrag att främja ett inkluderande och socialt hållbart elsystem. För att energiomställningen ska lyckas behöver vi öka kunskapen om hur olika grupper påverkas och hur fler kan involveras i omställningen. Rapporten ger oss en samlad bild av forskningsläget och pekar på konkreta områden där fortsatt arbete behövs," säger Tina Ringenson, forskningshandläggare på Energimyndigheten.