E.ON om Elmarknadsutredningen

"Elmarknadsutredningen bekräftar flera av de värden E.ON länge har drivit – bland annat vikten av marknadsprinciper, elnätens avgörande roll i omställningen och behovet av tydlig ansvarsfördelning. Men det är avgörande att vi samtidigt hittar lösningar på södra Sveriges akuta effektutmaning," säger Joakim Cejie, chef Public Affairs på E.ON. Foto: Christian Andersson, Apelöga

E.ON ställer sig i huvudsak positivt till Elmarknadsutredningens förslag, där marknadsbaserade principer bör fortsatt utgöra grunden. Företaget välkomnar att utredningen i stort bejakar denna princip, men påpekar samtidigt att kompletterande åtgärder behövs för att säkerställa en stabil elförsörjning – särskilt i södra Sverige.

E.ON understryker att en marknadsbaserad elmarknad måste vara grundläggande. Det är marknaden som ska avgöra vilka investeringar som behöver göras, och åtgärder som påverkar marknaden bör undvikas så långt som möjligt. Om ekonomiskt stöd behövs bör detta ha ett tydligt syfte, främja konkurrens och vara anpassningsbart efter teknikutveckling och samhällsbehov. E.ON delar utredningens syn på riskerna med dubbelriktade differenskontrakt och betonar att stöd ska fokusera på förmågor snarare än på specifika kraftslag.

Företaget är också positivt till att utredningen inte föreslår en landsomfattande kapacitetsmekanism. Samtidigt påpekas att effektsituationen i södra Sverige är problematisk. Därför anser E.ON att det behövs ekonomiskt stöd för ny planerbar elproduktion i SE4, särskilt under perioder av hög belastning.

Vidare är E.ON positivt till att utredningen lyfter behovet av att särskilja nätföretag med maskade regionnät som är anslutna till överföringssystemet. Dock påpekas vikten av att ökade krav inte ensidigt ska finansieras av kunderna i dessa regionnätsområden. Företaget ser även positivt på förslaget att ansvarsfördelningen mellan Svenska kraftnät och nätföretagen ska regleras genom avtal, snarare än genom lagstiftning.

E.ON ser också ett behov av en mer samordnad planering av elsystemets förmågor vid kriser och krig, men anser att den process utredningen föreslår kan ta för lång tid. Företaget menar att Energimyndigheten redan idag bör ges ansvar för detta, och att arbetet behöver intensifieras.

– "Elmarknadsutredningen bekräftar flera av de värden E.ON länge har drivit – bland annat vikten av marknadsprinciper, elnätens avgörande roll i omställningen och behovet av tydlig ansvarsfördelning. Men det är avgörande att vi samtidigt hittar lösningar på södra Sveriges akuta effektutmaning", säger Joakim Cejie, chef för Public Affairs på E.ON.

Bakgrund

Elmarknadsutredningen överlämnade sitt betänkande "Spänning i tillvaron" till regeringen den 24 april. Syftet med utredningen är att utveckla ett regelverk för ett robust, effektivt och framtidssäkrat elsystem, med fokus på tre huvudområden:

  1. Incitament på elmarknaden
  2. Systemansvar och ansvarsfördelning
  3. Avskaffande av anvisningsavtal inom elhantering