Vatten från Nissans botten kyler Halmstad

Byggarbetarna förbereder för att gjuta botten till grunden/källaren i den nya produktionsanläggningen för kyla. Foto: Lars Rydberg
Byggarbetarna förbereder för att gjuta botten till grunden/källaren i den nya produktionsanläggningen för kyla. Foto: Lars Rydberg

Nissans vatten ska användas för en betydligt mer miljöeffektiv produktion av kyla till kunder i Halmstad framöver. Med 1 kWh el ska man nu kunna få 20 kWh kyla jämfört med vanliga kylanläggningar som har förhållandet 1:3.

Fjärrkyla har funnits i Sverige under tjugo år. I Halmstad har man använts sig av det under tio års tid. Nu byggs en helt ny anläggning som ska öka effektiviteten betydligt för fjärrkyla.

– På Nissans västra strand, alldeles vid flodmynningen, bygger vi en ny kylanläggning som ska använda vatten från Nissans botten för kylning istället för värme eller el, berättar Magnus Gunnarsson, Halmstads Energi och Miljö AB (HEM AB), projektledare för fjärrkylaprojektet i Halmstad.

Hela fjärrkylssystemet byggs upp kring tre från varandra isolerade vattencirkulationssystem. Det första byggs med kraftiga rör som hämtar in vatten från Nissans botten. Det vattensystemet leds in i värmeväxlare som på sin andra sida har mellankylkretsen, dvs ett vattensystem som kyls ner av havsvattnet och i sin kyler ner kylmaskinerna till rätt temperatur.

Från kylmaskinerna går sedan det tredje systemet med det kalla vattnet som distribuerar kyla till kunderna ute i staden.

En viss del havsvatteninnehåll i det yttre systemet innebär en salthalt som orsakar korrosion om inte rätt material används, i t ex värmeväxlarna är det titanplattor som används och pumparna är tillverkade i brons för att undvika korrosion.

Miljöeffektivt
Det finns flera orsaker till att den nya anläggningen blir betydligt mer miljöeffektiv än den
tidigare: Att använda vatten från botten på Nissan är betydligt mer effektivt än att använda luft som annars ofta används i värmeväxlare för att producera kyla. Vattnet är oftast kallare än luften, speciellt på sommaren då kylning efterfrågas.

Kylanläggningens absorptionsmaskiner drivs av fjärrvärme från avfallseldade kraftvärmeverk där det på sommaren skapas ett överskott som driver kylanläggningen. Detta innebär att man spar ström både genom att kylmaskinerna inte behöver el för att drivas och dels för att fjärrvärmeanläggningen inte behöver ”elda för kråkorna” under sommaren.

En kombination av kylmaskiner
Kylanläggningen använder sig av två olika kylmaskiner. Dels de värmedrivna absorptionsmaskinerna som är stora och lite ”slöa” i sin reaktion och dels eldrivna turbinkompressorer som används för effektregleringen ut till kund. De sistnämnda är snabba och ställer om utflödet beroende på behovet ute hos kunderna.

Totalt sett kommer den nya anläggningen att kunna producera 20 kWh kyla med hjälp av bara
1 kWh el.
– Och, i den beräkningen har vi tagit med alla energikostnader i hela systemet från insamling av vattnet i Nissan till dess att kylan nått kunden, förklarar Magnus Gunnarsson.

Krav på låg strömförbrukning
En ovanlig del i upphandlingen som HEM AB gjort är att de redan i upphandlingsunderlaget ställde krav på att anbudet skulle innehålla en LCC (Life Cycle Cost) analys. Och, deras viktigaste urvalskriterium var att hitta den leverantör som kunde lova låg strömförbrukning under lång tid.

– Vi förstod på leverantörernas reaktion att det är ovanligt att man begär in LCC i anbuden, något jag tycker är lite förvånande i dessa miljömedvetna tider, säger Magnus Gunnarsson.