Elektrifiering av olje- och gasplattformar med vågkraft

Foto: Ocean Harvesting

Offshore olje- och gasplattformar kräver konstant strömförsörjning och att minska koldioxidavtrycket är en hög prioritet. En fallstudie med Lundin Energy Norway har visat att vågkraft är mycket konkurrenskraftig jämfört med havsbaserad vindkraft, både vad gäller energiproduktionskostnad och en stabilare strömförsörjning som bara kräver hälften så mycket effektbalansering.

 

För att utvärdera olje- och gasplattformens dimensionering och effektbalanseringsbehov analyserades en ettårig tidsserie med sjötillståndsdata. En design för en 100 MW vågkraftspark bestående av InfinityWEC vågenergiomvandlare har utvecklats för både nätanslutna och icke nätanslutna installationer. Uteffektprofilen jämfördes med uteffektprofilen från en motsvarande vindkraftspark med vinddata för samma plats och tidsperiod. Vågenergins jämnare karaktär var uppenbar och vågkraften gav en betydligt stabilare elproduktion.

En icke nätansluten vågkraftsinstallation behövde bara halva mängden energilagring för effektbalansering jämfört med vindkraft, både vad gäller effekt- och energikapacitet, samt den energi som passerar genom energilagret. Kostnaden för att balansera den producerade elektriciteten halveras därför med vågkraft, genom att minska både kostnaden för energilagringssystemet och förlusten av producerad elektricitet som uppstår när energilagret används.

Vätgas identifierades som den mest gångbara lösningen för långsiktig säsongsbalansering i en icke nätansluten installation, på grund av den stora mängden energilagring som krävs. Det kan också noteras att det är en intressant möjlighet att använda uttömda gasfält för vätgaslagring, vilket skulle kunna innebära fortsatt värde för sådana tillgångar hos olje- och gasbolag.

"Förutom de mycket lovande resultaten från denna fallstudie har den också gjort det möjligt för Ocean Harvesting att utveckla en omfattande park- och systemdesign, en hanteringsplan och en livscykelkostnadsbedömning för en 100 MW vågkraftspark, vilket kommer att vara mycket värdefullt när vi går framåt mot havsförsök och kommersialisering av tekniken,” säger Mikael Sidenmark, VD.