Hitachi Energy lanserar grön vätgasgenerator

Foto: Hitachi Energy

Hitachi Energy presenterade nyligen en demonstration av sin Hydrogen Power Generator, HyFlex, i Göteborg. Denna generator är avsedd för applikationer där det är svårt att minska koldioxidutsläppen, som byggarbetsplatser, hälsovårdsplatser, datacenter och sjukhus. HyFlex™ är en plug-and-play-generator för temporär eller permanent installation i områden där elnätsanslutningar är opraktiska och dieselgeneratorer inte är ett alternativ.

Generatorn finns i två varianter: en med lägre effektområde (400-600 kVA) för temporära installationer och ett med högre effektområde (1 MVA eller mer) för permanenta installationer. Den är utsläppsfri under drift och producerar endast el, värme och vatten. Detta är en miljövänlig lösning jämfört med dieselgeneratorer som har höga koldioxidutsläpp.

HyFlex gör elförsörjning i känsliga områden som bullriga städer och platser med föroreningar samt användning i gruvor och på byggarbetsplatser. Dessutom kan den användas i datacenter, sjukhus och hamnar för att köra fartyg på ett hållbart sätt. Hitachi Energy har samarbetat med PowerCell Group för att utveckla denna teknologi, och de räknar med att lansera en flyttbar version för temporär användning vid slutet av 2024 och en permanent version 2025. Denna generator kompletterar Hitachi Energys portfölj för gröna vätgaslösningar.