ABB ingår partnerskap med Gravitricity för energilagring i uttjänta gruvor

Bild: Gravitricity

ABB har ingått en överenskommelse med det brittiskbaserade energilagringsföretaget Gravitricity för att utforska hur ABB:s expertis och teknik inom gruvdrift kan främja utvecklingen och implementeringen av energilagringssystem baserade på tyngdkraft i uttjänta gruvor.

Gravitricity har utvecklat GraviStore, ett underjordiskt energilagringssystem som använder tyngdkraften för att lyfta och sänka tunga vikter i underjordiska schakt. Det kombinerar fördelarna hos litiumjonbatterier och pumpkraftverk. De framtida GraviStore-systemen kommer att kunna lagra över 20 MWh och erbjuda betydande lagringskapacitet samt snabb kraftleverans till användare och operatörer med begränsade nätverk, distributionsnät och större kraftanvändare.

bild
ABB tillhandahåller kompletta gruvvinschsystem till kunder över hela världen. Bild: ABB

Till skillnad från batterier kan Gravitricity-systemet fungera i decennier utan att förlora prestanda. Gravitricity har redan demonstrerat systemet och utforskar nu möjligheten att implementera tekniken i övergivna gruvor över hela världen.

ABB, som är en marknadsledare inom gruvdrift med över 1 000 installerade gruvlösningar globalt, kommer att bidra med forskning, utveckling och ingenjörskompetens för att stödja design, konstruktion och drift av gruvdrift. De kommer också att tillhandahålla mekaniska och elektriska system samt styrsystem för uppfordring.

Martin Wright, medgrundare och VD för Gravitricity, betonar vikten av att fånga och lagra energi från förnybara källor under perioder med låg efterfrågan. Han ser GraviStore som en kostnadseffektiv lösning utan behov av sällsynta jordartsmetaller.

Samarbetsavtalet markerar ett betydande steg för ABB:s strävan att utveckla sina livscykeltjänster genom samarbeten med företag som erbjuder närliggande och värdeadderande teknologier. Charles Bennett, Global Service Manager för ABB Process Industries, ser fram emot att utforska möjligheterna inom nästa generation av förnybara energilagringssystem och dra nytta av outnyttjade gruvschakt.

Gravitricity kommer att bidra med sin specialistkompetens inom kraftnätsefterlevnad och styrsystem, och tillsammans kommer teamen att genomföra genomförbarhetsstudier för att integrera gruvteknik i tyngdkraftsbaserade energilagringssystem. ABB kommer också att erbjuda konsultation inom gruvindustrin och hjälpa till att identifiera lämpliga platser och schakt för installation av GraviStore.

Genom att omvandla outnyttjade gruvschakt till energilagringssystem kan gruvbolag förlänga deras produktiva livstid upp till 50 år och samtidigt minska kostnaderna för avveckling. Detta initiativ bidrar inte bara till den gröna energiomställningen utan skapar även nya arbetsmöjligheter.