Stora förluster i vindskugga hotar utvecklingen av havsbaserad vindkraft

Låg dimma avslöjar det som normalt inte är synligt för blotta ögat – vindskuggor som sträcker sig bakom turbinerna vid Vattenfalls vindkraftspark Horns Rev utanför Danmark. Foto: Ørsted

Ny forskning visar att vindskuggor mellan havsbaserade vindkraftverk har underskattats kraftigt, något som kan innebära allvarliga konsekvenser för både pågående och framtida projekt. Experter varnar nu för att detta problem, om det inte hanteras korrekt, kan leda till konflikter mellan aktörer kring så kallad "vindstöld".

I en analys av ett vindkraftsprojekt i Irländska sjön har brittiska myndigheter redan fattat ett beslut som kan få långtgående följder för hela sektorn. Vindskuggor, de turbulenta vindförhållanden som skapas bakom stora vindkraftverk och påverkar närliggande turbiner, har visat sig vara ett större problem än man tidigare trott. Denna upptäckt kan sätta många vindkraftsprojekt i fara och samtidigt skapa juridiska tvister kring vem som har rätt till vinden.

– Data som vi fått fram är skrämmande, säger en expert inom området. Projekt som redan är i drift eller på väg att utvecklas kan påverkas på sätt vi inte förutsett, och det kommer bli avgörande för framtida beslut och planering inom vindkraften.

"Vindstöld" och konflikter

Problemet med vindskuggor innebär att vindkraftverk som står i närheten av varandra tappar effektivitet, eftersom de turbulenta vindarna som bildas bakom ett verk kan försvaga vinden för nästa. Detta leder till minskad elproduktion och potentiella ekonomiska förluster för operatörer.

– Vindstöld kan bli ett verkligt juridiskt problem framöver, då olika projekt kan börja konkurrera om samma vindresurser, säger en expert. Det är ett komplicerat ämne som inte bara påverkar tekniken utan även juridiken kring förnybara energikällor.

Kinas tyfonprovade vindkraftverk – inte så robusta som man trodde

Utöver frågan om vindskuggor har en annan stor händelse inom havsbaserad vindkraft väckt oro. När supertyfonen Yagi nyligen drog in över Sydostasien, lämnade den efter sig ett spår av förstörelse. Bland de drabbade områdena fanns en kinesisk vindkraftspark med så kallade tyfonsäkra turbiner, tillverkade av den ledande tillverkaren Windey. Dessa 6,25 megawatts maskiner, som marknadsfördes som motståndskraftiga mot extremväder, blev kraftigt skadade och vissa förstörda.

Tyfonen Yagi, som bildades i Filippinska havet, nådde hastigheter på 245 km/h när den drabbade Kina. Vindkraftverken längs kusten i Hainanprovinsen skadades svårt, vilket väckte frågor kring deras faktiska förmåga att stå emot extrema väderförhållanden.

Vad betyder detta för framtiden?

Vindkraftsindustrin står nu inför flera tekniska och miljömässiga utmaningar. Vindskuggor och väderrelaterade risker som tyfoner kan båda allvarligt påverka både produktion och investeringar. Detta betyder att både utvecklare och regeringar behöver investera mer i forskning och teknik för att säkerställa att framtida projekt inte bara är hållbara, utan också klarar av de påfrestningar som klimatförändringar för med sig.

– Vi står inför en omställning där havsbaserad vindkraft är en hörnsten i framtidens energiförsörjning, men vi måste ta dessa utmaningar på allvar, avslutar experten.

Källa: Recharge