Flexibilitet i fokus - 42 åtgärder för energisektorn

Foto: Aaron Burden/Unsplash

Energimarknadsinspektionen (Ei), tillsammans med Svenska kraftnät, Energimyndigheten och Swedac, har gemensamt föreslagit en handlingsplan med åtgärder för att främja flexibilitet inom energimarknaden. Tillsammans har dessa myndigheter analyserat behovet av och potentialen för flexibilitet under innevarande år, nästa år samt för perioden 2030/2031. Rapporten belyser också pågående initiativ inom flexibilitet inom elsystemet.

Under hösten 2022 gav regeringen myndigheterna i uppdrag att utveckla förutsättningarna för att realisera flexibilitetspotentialen inom elsystemet. I april 2023 presenterades fyra deluppdrag och nu redovisas hela uppdraget.

− Med tanke på det växande behovet av el och den ökande beroendet av väderförhållanden i elproduktionen, är flexibilitet inom elförbrukning och produktion en central fråga. Genom det gemensamma uppdraget med övriga myndigheter har arbetet varit givande och förväntas bidra till långsiktig utveckling av flexibiliteten inom elsystemet, säger Ei:s generaldirektör Ulrika Hesslow.

Rapporten visar att behovet av flexibilitet förväntas öka betydligt redan under vintern 2030/2031. Trots detta finns en växande potential inom både befintliga och framtida flexibilitetsresurser som kan möta detta behov. För att realisera denna potential krävs ett övergripande perspektiv och framåtsyftande insatser från olika samhällssektorer.

Handlingsplanen omfattar 42 förslag till åtgärder inom fem delområden, där fokus ligger på hur myndigheterna kan främja flexibilitet inom olika områden. Dessa områden inkluderar industriell flexibilitet, aggregering, obalansjustering, korrekt mätning och avräkning, effektivt nätnyttjande, utveckling och information om balansmarknaden samt kundinformation.

Efter delredovisningen i april 2023 har myndigheterna identifierat ytterligare områden för fördjupad utredning och föreslår nya åtgärder inom dessa områden. Ett exempel på ett sådant förslag är möjligheten för industrin att granska sin flexibilitetspotential, vilket kan leda till ökad realisering av flexibilitet.

Handlingsplanen inkluderar också tidigare föreslagna åtgärder från deluppdrag 1–4, såsom etableringen av en datahubb som kan effektivisera hanteringen av mätdata och underlätta för aktörer att bidra med flexibilitet.

Rapporten finns att läsa i sin helhet HÄR!

Källa: Energimarknadsinspektionen