Positiv respons från Energiföretagen på regeringens elutbyggnadsplaner

Foto: Energiföretagen

Regeringen har lagt fram en promemoria med mål inom energipolitiken som kommer att utgöra grund för den kommande energipolitiska propositionen. I promemorian föreslås mål för leveranssäkerhet och planering. I samband med detta kommer regeringen aktivt söka en bred politisk förankring med övriga politiska partier.

Vi välkomnar regeringens konkreta förslag för att utvidga elsystemet, vilket harmonierar med de förslag som vi från branschens sida har lyft fram. Det är även positivt att man inleder en dialog med andra riksdagspartier. Vi anser att energipolitiken behöver övergå från polarisering kring kraftslag och istället finna en mer långsiktig inriktning, säger Åsa Pettersson, VD för Energiföretagen.

Den 9 november presenterade Energiföretagen en handlingsplan för klimatomställning och elektrifiering som ett bidrag till regeringens arbete. I denna plan föreslås och efterfrågas en mer aktiv statlig roll när det gäller planering, samordning och styrning av energisystemet. De mål som regeringen föreslår överensstämmer väl med denna plan.

Samtidigt har branschen betonat behovet av en snabb utbyggnad av elproduktionen och alla fossilfria energiformer, samtidigt som utbyggnaden bör genomföras på ett kostnadseffektivt sätt med tydliga konsekvensanalyser. Detta är särskilt viktigt med tanke på den granskning av statens roll i utvecklingen av energisystemet som utfördes av Riksrevisionen förra hösten och som innehöll omfattande kritik.

Energiföretagen kommer nu att noggrant analysera förslagen i promemorian och återkomma med synpunkter till regeringen och riksdagspartierna.

Källa: Energiföretagen