Sveriges värmepumpsboom trotsar Europa

Foto: DREM

Värmepumpar har identifierats som en central faktor för att minska koldioxidutsläppen i Europa. Trots detta visar färska data att förra årets boom för värmepumpar har avtagit i många stora europeiska länder. I Sverige fortsätter dock efterfrågan att vara hög, även om cirka 60% av villorna redan är utrustade med värmepumpar. Babak Tighnavard, VD på DREM, pekar på flera faktorer som gör Sverige till ett undantag och förutspår en positiv framtid.

Försäljningen av värmepumpar i Europa ökade avsevärt mellan 2019 och 2022, drivet av stigande energipriser och geopolitiska spänningar. Europeiska kommissionens mål om 30 miljoner värmepumpinstallationer fram till 2030 verkade vara inom räckhåll. Trots detta visar DREMs analys av data från lokala värmepumpsorganisationer att efterfrågan sjunker kraftigt på flera betydande marknader i år, vilket minskar effekten av de tidigare rekordåren.

I länder som Italien, Polen, Finland, och Tyskland har försäljningen minskat betydligt, och ansökningarna om statligt stöd har drastiskt minskat i Tyskland. Även Danmark och Frankrike har upplevt markanta nedgångar. Övergången till hållbar uppvärmning av bostäder i EU är instabil, och osäkerhet kring regeringarnas stöd samt svängningar i gas- och elpriser kan ha bidragit till den negativa trenden.

Sverige utgör ett undantag från denna utveckling. Efter energikrisen på 1970-talet beslutade landet att avstå från olja som energikälla. Dessutom påverkas inte Sverige av gaspriset eftersom landet inte har en utbyggd gasinfrastruktur. Regeringen stöder aktivt installationen av värmepumpar, senast genom det nya energieffektiviseringsbidraget som infördes i somras och ger kunder upp till 30 000 kronor för åtgärder relaterade till värmesystem. Trots att redan 60% av hushållen i småhus använder värmepumpar, vilket är bland de högsta siffrorna i Europa, fortsätter den svenska marknaden att växa starkt med en ökning på 30% under de första nio månaderna av 2023.

Babak Tighnavard kommenterar: "Vi ser att många visar intresse för det nya bidraget, vilket tyder på dess påverkan på köpkraften. Samtidigt noterar vi en generell ökning i försäljningen av värmepumpar, trots nuvarande prisfluktuationer på el."