Förbättrad spänningskvalitet - Ny vägledning för elnätsbranschen

Foto: Pexels

Från och med den första januari 2024 börjar nya föreskrifter gälla för elnätsföretag, som fokuserar på spänningskvalitet och leveranssäkerhet för elnät. För att underlätta företagens efterlevnad av dessa regler har en vägledning nu tagits fram, innehållande exempel och ytterligare information.

Fyra delar

Föreskrifterna innehåller fyra delar, tre för leveranssäkerhet och en för spänningskvalitet:

  1. Funktionskrav för vissa lastintervall (4 kap.), tillåten avbrottslängd för anläggnings- och gränspunkter från och med 2 MW.
  2. Krav på trädsäkra ledningar med en spänning över 25 kV (5 kap.)
  3. God kvalitet kopplat till antalet avbrott som drabbar en enskild kund (6 kap.)
  4. Spänningskvalitet (7 kap.)

I föreskrifterna finns det nu bland annat möjlighet att söka om undantag från funktionskravet i 4 kap. 20 § ellagen och funktionskravet för vissa lastintervall. Dessutom har nya regler införts för gränspunkter och för anläggningspunkter där elproduktions- och energilagringsanläggningar är anslutna.

Vägledning med exempel och förklaringar

Föreskrifterna innehåller inga exempel eller längre förklaringar. Därför har Ei tagit fram en vägledning som beskriver reglerna ytterligare. Vägledningen är tänkt som en hjälp för företagen när de ska tillämpa föreskrifterna.

Källa: Energimarknadsinspektionen

Till vägledning och föreskrifter

Vägledning till kvalitetsföreskrifterna EIFS 2023:3

Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd EIFS 2023:3 om krav som ska vara uppfyllda för att överföringen av el ska vara av god kvalitet