Regeringens energibeslut 2024 - Mål och satsningar

Foto: Energiföretagen

Regeringen har fastställt regleringsbreven för 2024 för myndigheterna inom energisektorn. Dessa brev styr myndigheternas verksamhet under det kommande året och inkluderar olika satsningar och uppdrag. Flera av dessa åtgärder överensstämmer med de ämnen som Energiföretagen har uppmärksammat och engagerat sig i under de senaste åren.

"Vi noterar flera positiva beslut och riktningar i regleringsbreven. Särskilt betonar jag vikten av att sätta upp mål för överföringskapacitet, en fråga som vi har förespråkat under en längre tid. Det är också uppenbart att staten nu tar ett mer övergripande och långsiktigt ansvar för den svenska energiförsörjningen, i linje med den handlingsplan för klimatomställning och elektrifiering som vi presenterade i november", säger Åsa Pettersson, VD för Energiföretagen Sverige.

Regleringsbrevet för Affärsverket svenska kraftnät specificerar att verket får ett tydligare ansvar för att möta det ökande elbehovet i Sverige. Detta baseras på regeringens bedömning att elbehovet förväntas öka till minst 300 TWh fram till år 2045.

Svenska kraftnät får bland annat ett kortfristigt mål som innebär att överföringskapaciteten mellan elområden i Sverige vintertid bör vara högre än under de senaste tre åren. Dessutom uppmanas Svenska kraftnät att själva föreslå ett mål för ökning av överföringskapaciteten mellan elområdena i Sverige, något som Energiföretagen efterfrågade redan 2021.

Svenska kraftnät kommer också att få en tydligare roll i att identifiera platser där elproduktion, elanvändning och lager bör anslutas i landet för att underlätta en effektivare utbyggnad av elsystemet. Detta överensstämmer med den mer aktiva roll som Energiföretagen har efterfrågat från staten, enligt deras plan för klimat- och energiomställning som presenterades i november.

För Statens energimyndighet betonas fortsatt vikten av elektrifiering av transportsektorn, där myndigheten nu har ett nationellt samordningsansvar för laddinfrastrukturutbyggnaden sedan förra hösten. Detta arbete, liksom framtida åtgärder, ska rapporteras under det kommande året.

Energimarknadsinspektionen har också en viktig roll i energiomställningen. I deras regleringsbrev framhålls fortsatt arbete för att minska ledtider och förenkla tillståndsprocesser. Ett annat centralt område är det utökade ansvaret inom energiplaneringen.

Källa: Energiföretagen