Gasum och Nordic Ren-Gas har undertecknat ett avtal för att introducera e-metan på marknaden. Nordic Ren-Gas kommer att driva en Power-to-Gas-anläggning i Tammerfors, där 160 GWh förnybart e-metan kommer att produceras årligen från 2026. Gasum kommer att köpa och distribuera e-metanet till sina kunder, vilket förväntas minska växthusgasutsläppen inom väg- och sjötransporter.
Det nordiska energiföretaget Gasum och ledande nordiska utvecklaren inom Power-to-Gas, Nordic Ren-Gas, har ingått ett långsiktigt försäljnings- och inköpsavtal. Enligt avtalet kommer Gasum att förvärva allt e-metan som produceras vid Nordic Ren-Gas-anläggningen i Tammerfors från och med 2026. Anläggningen kommer att använda förnybar el från finsk vindkraft och biogen koldioxid från befintliga kraftverk.
I processen för Power-to-Gas produceras först vätgas med hjälp av förnybar el och vatten. Denna vätgas omvandlas sedan till e-metan genom att kombineras med biogen koldioxid. E-metanet, som är helt förnybart, förväntas ersätta fossila bränslen inom transport-, sjöfarts- och industriella sektorer.
E-metan är fullt utbytbart mot naturgas och biogas samt flytande naturgas (LNG) och flytande biogas (LBG) när det är i flytande form. Detta möjliggör enkel transport genom befintlig infrastruktur som lastbilar, fartyg och rörledningar, och det kan användas direkt där naturgas eller biogas används idag.
Gasums VD, Mika Wiljanen, betonar att detta partnerskap är det första steget mot att bli en betydande aktör på e-metanmarknaden. Nordic Ren-Gas har fler liknande projekt på gång, och Gasum ser detta samarbete som strategiskt viktigt.
Power-to-Gas-anläggningen i Tammerfors förväntas producera 160 GWh e-metan årligen från och med 2026. Nordic Ren-Gas har utvecklat en operativ och teknisk design för sina anläggningar för att uppfylla EU:s krav på förnybara bränslen. Anläggningen kommer att dra nytta av befintlig infrastruktur och sektoriell integration för effektiv produktion av e-metan.
Partnerskapet möjliggör även snabbare utveckling av fler projekt för produktion av e-metan och bidrar till den gröna omställningen. E-metanet, som kan lagras och distribueras till sektorer som sjöfart och tunga vägtransporter, blir särskilt relevant med ökad tillgänglighet av förnybar el i det nordiska elnätet.
Gasums strategiska mål är att leverera sju terawattimmar (7 TWh) förnybar gas årligen till marknaden vid 2027, vilket skulle minska koldioxidutsläppen med 1,8 miljoner ton för deras kunder varje år.