Stella Futura och Hub Park drar igång storskaliga batteriprojekt

Niklas Jeppson, Regionchef Syd (Stella Futura) och Michael Olsson, vVD (Hub Park). Foto: Stella Futura

Stella Futura och Hub Park utökar sitt samarbete genom att nu planera flera projekt. För närvarande är de engagerade i tio projekt i SE4, vilket innebär 30 MW batterisystem kopplade till Hub Parks mobilitetsprojekt. Framöver planeras ytterligare 40 MW som förväntas integreras mellan 2025 och 2027.

Under de senaste två åren har Stella Futura och Hub Park samarbetat för att förbättra Hub Parks mobilitetskoncept genom att inkludera avancerade batterisystem. Dessa system är designade för att möta olika behov, inklusive snabbladdning av fordon, ökad användning av solenergi och energioptimering. Samtidigt genererar batterisystemen intäkter genom Svenska Kraftnäts balansmarknad. Stella Futura kallar detta för "service stacking".

Genom att skapa lokal nytta i mobilitetshubarna och bidra till elnätets stabilitet strävar både Hub Park och Stella Futura efter en långsiktigt hållbar affär. Ibland väljer Hub Park att äga batterisystemen för att dra nytta av balansintäkterna. På andra platser väljer de Stella Futuras Battery-as-a-Service (BaaS), där Hub Park delar balansintäkterna med Stella Futura, och det sistnämnda står för hela kostnaden för batterisystemet.

"Båda företagen delar en syn på att den gröna omställningen bör påskyndas genom att skapa en hållbar grön infrastruktur som gynnar både lokala och nationella intressen", säger Ulrika Tornerefelt, grundare och VD på Stella Futura.

Michael Olsson, vice VD på Hub Park AB, tillägger: "Hub Park utvecklar mobilitetsfastigheter och områden i södra Sverige där energilagring genom batterier är en viktig komponent för att bidra till samhällsnytta och nätnytta. Vårt samarbete med Stella Futura möjliggör detta, och deras kompetens inom långsiktiga batteriaffärer gör dem till en optimal partner för oss. Vi ser fram emot fortsatt framgångsrikt samarbete."