Ei:s Beslut - Nya krav på nätutvecklingsplaner för elföretag

Foto: Pxhere

Från och med den 15 februari 2024 träder nya regler i kraft som kräver att elnätsföretag varje annat år måste utarbeta och offentliggöra nätutvecklingsplaner samt lämna in dem till Energimarknadsinspektionen (Ei). Inom kort förväntas även en vägledning publiceras för att stödja företagen i tillämpningen av de nya föreskrifterna.

De aktuella föreskrifterna, kända som Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om nätutvecklingsplaner (EIFS 2024:1), har redan beslutats och är tillgängliga på Ei:s webbplats.

Enligt dessa föreskrifter måste elnätföretag senast den 31 december 2024 utarbeta en nätutvecklingsplan för åren 2025–2034, vilken också måste offentliggöras och lämnas in till Ei.

Eftersom de nuvarande föreskrifterna inte innehåller detaljerade förklaringar arbetar Ei också på en vägledning som ytterligare förklarar reglerna. Denna vägledning avses vara klar för publicering under januari 2024 och kommer att fungera som stöd för företagen vid tillämpningen av föreskrifterna.

Definition av nätutvecklingsplan enligt elmarknadsdirektivet och svensk lagstiftning: Alla elnätsföretag (utom transmissionsnätsföretag) måste enligt dessa krav utarbeta nätutvecklingsplaner. Syftet är att skapa öppenhet kring de flexibilitetstjänster som behövs på medellång och lång sikt samt att specificera planerade investeringar under de kommande fem till tio åren. Särskild betoning läggs på den primära distributionsinfrastrukturen som krävs för att ansluta ny produktionskapacitet och förbrukning, inklusive elfordonsladdningsstationer.

Energimarknadsinspektionen har erhållit bemyndigande från regeringen att utfärda föreskrifter om innehållet, utformningen och offentliggörandet av nätutvecklingsplanerna. Enligt förordning (2022:585) om elnätsverksamhet måste alla lokala och regionala nätföretag, inklusive de med nätkoncession för linje, upprätta nätutvecklingsplaner. Transmissionsnätsföretag eller företag med endast utlandsförbindelse, såsom Svenska kraftnät och Baltic Cable, omfattas dock inte av dessa föreskrifter.

Källa: Energimarknadsinspektionen