Samarbete för hållbart energisystem i Malmö

Foto: Riccardo Annandale/Unsplash

Utmaningarna med elförsörjningen i Skåne och förändringar i omvärlden har ökat behovet av att etablera ett lokalt hållbart energisystem i Malmö. Det delvis Vinnovafinansierade projektet Malmö Energy Lab förväntas spela en central roll i detta sammanhang. I Malmö Energy Lab planeras ett samarbete mellan industri, offentliga organisationer och energibolag för att säkerställa en robust industri som bidrar till ett hållbart och pålitligt energisystem.

Malmö Energy Lab syftar till att förse industrierna med en säker och hållbar energiförsörjning samtidigt som industrierna integreras som komponenter i det framtida energisystemet och bidrar till samhället vid behov. För att nå detta mål krävs användning av ny teknik i kombination med befintlig teknik samt en förändring av beteenden kring energianvändning. Inom ramen för Malmö Energy Lab kommer energilagrings- och flexibilitetslösningar att testas av och implementeras inom industrierna för att skapa ett mer hållbart och mindre sårbart energisystem. Projektet strävar efter att utforska hur individuella lösningar tillsammans kan stärka hela energisystemet, vilket skiljer sig från tidigare inriktningar där enskilda industrier fokuserat på lösningar för att stärka sina egna verksamheter.

Partnerskapet bakom projektet inkluderar Sustainable Business Hub (projektledare), Region Skåne, E.ON, TEXEL, SYSAV, Uniper, Orion, RISE, Malmö stad och TePe.

Per-Johan Wik, projektledare för Malmö Energy Lab, kommenterar: "Malmö Energy Lab ger aktörer i Malmö mycket goda förutsättningar att identifiera och arbeta med nya övergripande lösningar för energiförsörjningssäkerhet till industri och energiflexibilitet i energisystemet." Han betonar också de stora energiutmaningarna i Skåne och hoppas att projektet kommer att generera insikter som kan gagna hela regionen.

Olle Anderberg, hamnstrateg på Malmö stad, ser fram emot samarbetet och uttrycker: "Vi ser fram emot att ingå i detta samarbete där staden och Malmös näringsliv kan utveckla resilienta och hållbara energisystem i hamnen och andra delar av Malmö."

Projektpartnerna planerar att genomföra fyra olika tester inom områdena:

  • Reservkraft och avbrottsfri kraft (UPS)
  • Batterilösning hos industri för resiliens och systemnytta
  • Installation för ökad elproduktion – Quench boiler
  • Restgas och restvärme till el genom stirlingteknik

För att skapa ett optimalt energisystem kommer digital modellering att utvecklas inom projektet för att visa hur lösningarna kan användas på bästa sätt och skalas upp innan de implementeras.

Malmö Energy Lab bygger vidare på projektet Energihamnen och tar ett missionsorienterat arbetssätt. Finansieringen sker delvis genom stöd från Vinnova.