Energimyndigheten kritisk mot forskningsfinansieringsutredningens förslag

Foto: Pixabay

Energimyndigheten anser att de föreslagna förändringarna i det svenska forskningsfinansieringssystemet, enligt forskningsfinansieringsutredningen, inte kommer att medföra direkta förbättringar. Att skilja energiforskningen från Energimyndighetens övriga åtgärder på energiområdet förväntas ha betydande negativa konsekvenser för energiomställningen.

Även om Energimyndigheten grundläggande sett stöder en översyn av den statliga organisationen för forskningsfinansiering, anser de att utredningens förslag och konsekvensanalys är bristfälliga. Energimyndigheten anser att det presenterade förslaget inte uppfyller utredningens kriterier tillräckligt för att motivera den omfattande omorganisering som föreslås.

Energimyndigheten påpekar dessutom att förslaget kan resultera i alltför negativa konsekvenser för energiomställningen. De understryker vikten av att utvecklingen av ny teknik och innovativa lösningar är nära kopplade till de komplexa utmaningar som energisektorn står inför.

Robert Andrén, generaldirektör för Energimyndigheten, betonar att för att framgångsrikt genomföra en omställning av energisystemet till fossilfrihet krävs en nära koppling mellan energiforskning och övriga energipolitiska styrmedel, marknadsförhållanden samt infrastrukturfrågor. Han poängterar att energiforskningen måste behålla helhetsperspektivet som kan gå förlorat om den separeras från myndigheten.

Energimyndigheten ifrågasätter även de underlag som används i utredningen och framhåller att det behövs en mer ingående analys av hur forskningsfinansiärerna faktiskt fungerar idag.

Sammanfattningsvis menar Energimyndigheten att förslaget inte ger goda förutsättningar att möta de stora utmaningarna och möjligheterna som energiomställningen skapar för svenskt näringsliv. De anser att utredningen underskattar kostnaderna för omorganisationen och att de identifierade svagheterna kan åtgärdas utan en omfattande omstrukturering. Energimyndigheten har också lämnat sina prioriteringar för perioden 2025–2028, där de fokuserar på fem områden för att stödja energi- och klimatomställningen i Sverige.

Källa: Energimyndigheten