Vårens ankomst - Elpriserna förväntas nästan halveras under mars-april

Våren 2024 spås ge kraftiga elprissänkningar, nästan halverat till 50 öre/kWh under mars-april. Foto: Bixia

Våren närmar sig med mildare väder, minskad elförbrukning och sjunkande elpriser. En prognos från elbolaget Bixia för våren 2024 indikerar att elpriset förväntas nästan halveras till cirka 50 öre per kWh i genomsnitt under mars-april, jämfört med föregående år. Detta beror delvis på de låga bränslepriserna och den svaga konjunkturen i Europa.

Den kyliga vintern släpper sitt grepp både i Norden och Europa, och våren gör sig påmind efter en lång och kall vinter med återkommande köldtoppar.

Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia, förklarar att elpriserna förväntas sjunka betydligt under våren tack vare det milda vädret, förbättrad hydrologi, den svaga konjunkturen och de mycket låga bränslepriserna i Europa. Priserna för våren 2024 förväntas bli de lägsta sedan 2021.

Prognosen visar att elpriset på Nord Pool-börsen förväntas vara cirka 50 öre per kWh i mars, jämfört med 91 öre föregående år, och ungefär 45 öre i april, jämfört med 88 öre föregående år.

Vårens elpriser förväntas vara mer stabila än föregående år, med en starkare energibalans, ökad användning av förnybar energi, ökad kärnkraft och lägre förbrukning, särskilt i Europa. Johan Sigvardsson noterar att elkrisen för närvarande är helt borta och att elpriset har återgått till en mer normal nivå, med den största påverkan från det kraftiga prisfallet i Tyskland.

Även om Sverige vid vissa dagar i mars kan uppleva kallt och vindstilla väder, finns det en övre gräns för hur mycket elpriset kan stiga på grund av priskopplingen till Tyskland, där elpriset förväntas ligga på cirka 60 öre per kWh, jämfört med 114 öre per kWh föregående år.

När vintern sammanfattas för året konstateras att den har varit relativt kall. Trots detta har elpriserna sjunkit på grund av det betydande prisfallet på bränsle och de kontinentala priserna. I februari 2024 låg systempriset på 45 öre per kWh, jämfört med 91 öre per kWh året innan.