Steady Energy utvecklar små kärnreaktorer för att avkarbonisera fjärrvärme

- Kärnkraft är ett utmärkt alternativ i klimatkrisen, men utmaningen har varit att göra det ekonomiskt hållbart. Genom att endast producera värme kan vi minimera kostnaderna och öka den ekonomiska lönsamheten utan behov av stora subventioner, säger Tommi Nyman. Foto: Steady Energy

Tommi Nyman, vd för Steady Energy, beskriver målen med den innovativa småskaliga modulära reaktorn LDR-50 som utvecklats för att producera värme, inte el. Projektet, som är ett av de första i sitt slag, har potential att revolutionera fjärrvärmesystemen i Europa genom att erbjuda en koldioxidfri lösning för uppvärmning.

En ny typ av reaktor för värmeproduktion

Steady Energy, som är en avknoppning från Finlands statligt ägda VTT Technical Research Centre, utvecklar LDR-50, en småskalig modulär reaktor med en termisk effekt på 50 megawatt. Reaktorn är designad för att arbeta vid en temperatur runt 150°C och är unik i sitt slag genom att den enbart är avsedd för att producera värme.

– Vi insåg att nästan 10 procent av alla koldioxidutsläpp kommer från att värma upp vatten eller ånga till 150°C, säger Tommi Nyman. Därför föddes idén om att bygga något enkelt som enbart skulle täcka marknader för lågtemperaturvärme.

Fördelarna med en värmeproducerande SMR

En av de största fördelarna med en reaktor som enbart producerar värme är dess enkelhet. Enligt Nyman har projektet återgått till grundläggande principer och använt befintlig kunskap och teknik för att skapa en lösning som passar kundernas investeringsportföljer, såsom energibolag och kommunala energiorganisationer.

– Genom att bara producera värme kan vi minska mängden utrustning i en kärnkraftsanläggning med 50 procent, vilket gör den tekniska och ekonomiska strukturen enklare, säger Nyman. Eftersom vi koncentrerar oss på lågtemperaturvärme kan vi även hålla drifttrycket i reaktorkärlet mycket lägre, vilket sänker kostnaderna ytterligare.

Kostnaden för värme och fjärrvärmens fördelar

Nyman förklarar att den energi som reaktorn producerar kommer att kosta under 40 euro per megawattimme, beroende på hur energibolaget vill driva den. En stor fördel med reaktorn är att nästan all energi som produceras utnyttjas, till skillnad från reaktorer som producerar elektricitet där 60 procent av energin förloras som spillvärme.

Fjärrvärme är en effektiv metod för att leverera uppvärmning till hushåll genom underjordiska nätverk. Dessa nätverk är långlivade och fungerar som elledningar, men är ofta osynliga och får lite uppmärksamhet. Nyman framhåller att det finns över 17 000 fjärrvärmenät i Europa och att det pågår diskussioner om att öka antalet kraftigt, vilket skulle kunna värma upp till 80 miljoner hem.

Klimatpåverkan av att avkarbonisera fjärrvärmen

Genom att avkarbonisera fjärrvärmenät i länder som Finland, Sverige och Polen kan stora mängder koldioxidutsläpp undvikas. Nyman berättar att över 60 miljoner ton koldioxidutsläpp kan reduceras genom att utnyttja kärnvärme, och om alla nät skulle konverteras, skulle det kunna minska utsläppen med flera gigaton.

– Helsingfors har satt upp en strategi för att sluta använda fossila bränslen och biomassa på 2030-talet, och kärnvärme framstår som en mycket lovande lösning, säger Nyman. Vi har redan undertecknat en avsiktsförklaring om att bygga upp till tio reaktorer i Helsingfors.

Tidplan och regulatoriska utmaningar

Steady Energy planerar att bygga en pilotanläggning redan nästa år för att demonstrera tekniken. Samtidigt pågår förberedelser för att ta de nödvändiga regulatoriska stegen. Målet är att skriva kontrakt för den första kommersiella anläggningen år 2028 och ha den i drift år 2030.

Nyman förklarar att det i Finland inte finns stora regulatoriska hinder, men att de måste bevisa att deras förenklade reaktor fungerar som den ska. Eftersom anläggningen byggs under jord och har passiva säkerhetssystem, kan säkerhetszonen kring anläggningen minimeras.

Framtida tillämpningar och utsikter för kärnkraften

Utöver fjärrvärme ser Steady Energy potential för sina reaktorer inom avsaltning och industriell uppvärmning, där användningen av värmeenergi är avgörande.

– Världen har förändrats snabbt och kärnkraften har nu en plats i diskussionerna om framtidens energikällor, säger Nyman. Med våra nya lösningar hoppas vi kunna bidra till att minska beroendet av fossila bränslen och erbjuda en hållbar väg framåt.

Källa: Nuclear World  News