Ei inför ny praxis för att ansluta solceller till elnätet

Ny praxis för att ansluta solceller till elnätet upprör branschorganisationen Svensk Solenergi. Arkivbild

Energimarknadsinspektionens nya praxis sätter stopp för nya solcellsprojekt

Omfattande krav från Energimarknadsinspektionen sätter stopp för nya solcellsprojekt. Branschorganisationen Svensk Solenergi reagerar kraftig på Ei:s försök att införa nya regler för att ansluta en solcellsanläggning till elnätet. 

Två villakunder som ville installera solceller inom ramen för sina befintliga huvudsäkringar har fått besked om att de måste betala 50 000 respektive 94 000 kronor för att mata ut el på nätet. Detta eftersom nätet i området behöver förstärkas för att kunna ta emot mer elproduktion. Om detta rapporterar DI.

Svensk Solenergi är kritisk till Ei:s nya linje. Tidigare har Ei ansett att installation av produktion inom befintlig huvudsäkring inte utgör en ny anslutning och därför inte ska beläggas med anslutningsavgift. Att frångå denna praxis skapar orimliga konsekvenser för de hushåll som triggar en elnätsförstärkning, menar Svensk Solenergi.

Enligt elmarknadsförordningen ska elnätsavgifter tillämpas icke-diskriminerande. Ei:s beslut ignorera detta, då det innebär att de som medverkar till att förstärka elnätet ska bära hela kostnaden trots att de inte ändrat sina huvudsäkringar. Grannar som redan har solceller slipper vara med och betala. Det enda rimliga är att elnätsföretagen ansvarar för och bekostar nödvändiga förstärkningar av elnätet, menar Svensk Solenergi.