EU:s planer på att minska beroendet av rysk energi dröjer. Trots tidigare löften skjuts en viktig åtgärdsplan upp på obestämd tid. Den Europeiska kommissionen har återigen skjutit upp offentliggörandet av sin plan för att gradvis minska beroendet av ryska energiimporter. Ursprungligen skulle planen presenteras den 26 mars, men något nytt datum har inte fastställts.
Energikommissionär Dan Jørgensen lovade i november 2024 att presentera planen inom sina första hundra dagar i ämbetet. Den tidsramen har nu flyttats fram två gånger. Först planerades ett offentliggörande i februari 2025, men nu är det oklart när beslutet kommer.
Målet: Avsluta gasimport från Ryssland till 2027
Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 satte EU upp ett mål om att avveckla importen av rysk naturgas senast 2027. Trots detta har flera medlemsländer gjort få framsteg i att diversifiera sina energikällor, och importen av rysk gas har till och med ökat under det senaste året.
EU befinner sig i en svår balansakt. Medlemsländerna måste säkerställa energiförsörjningen samtidigt som de håller nere priserna för att inte förlora konkurrenskraft mot länder som Kina och USA, där energikostnaderna är betydligt lägre.
Fortsatta gasimporter gynnar Rysslands ekonomi
Sedan invasionens början i februari 2022 har EU infört omfattande sanktioner mot den ryska ekonomin. Målet har varit att minska Rysslands intäkter från energi och minska beroendet av rysk olja och gas. Bland sanktionerna finns omfattande importförbud på kol och olja via sjötransport.
Beslut om minskat energiberoende försenat
Trots dessa åtgärder fortsätter vissa EU-länder att importera rysk gas. Belgien, Frankrike och Spanien fungerar fortfarande som viktiga inköpspunkter för ryskt flytande naturgas. Forskning från Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) visar att EU sedan krigsutbrottet köpt fossila bränslen från Ryssland till ett värde av över 205 miljarder euro.
Sanktionerna börjar ge effekt
Ryssland har försökt kringgå sanktionerna genom olika metoder, bland annat genom att använda en skuggflotta av tankfartyg för att exportera olja. Samtidigt börjar restriktionerna bita, då flera av Rysslands handelspartners oroar sig för sekundärsanktioner och minskar sina köp av ryska energi produkter.
Den senaste årsrapporten om energisituationen inom EU visar att unionen fortfarande får 18 procent av sin gas från Ryssland. Enligt CREA betalade EU-länderna under det tredje krigåret 21,9 miljarder euro för rysk olja och gas. Minskningen av importvolymen jämfört med året innan var endast en procent.
Jämfört med EU var Storbritannien och Norge betydligt mindre beroende av rysk energi redan före invasionen. Frågan återstår om EU kommer att kunna leva upp till sina mål och minska beroendet av rysk energi inom den utsatta tidsramen.
Källa: Reuters/ Merkur