I april 2014 tog Uddevalla Energi första spadtaget till världens första avfallseldade energikombinat. Med utgångspunkt från kraftvärmeverket Lillesjöverket byggs en pelletsfabrik som omvandlar avfallsförbränningens överskottsenergi under sommarhalvåret till pellets. Satsningen utgör en investering på 200 miljoner kronor som bidrar till att sommarens överskottsenergi istället kan komma till användning på vinterhalvåret.
– Eftersom energibehovet minskar under sommaren minskar vi förstås även inmatningen av avfall till vår värmepanna. För att hålla igång anläggningen på ett optimalt sätt krävs ändå att en viss mängd avfall matas in, vilket genererar en del överskottsvärme som tidigare kylts bort. Genom att omvandla sommarhalvårets överskottsvärme från avfallsförbränningen till att torka sågspån, som pressas till pellets, flyttar vi energi från sommar till vinter där den gör nytta, säger Bo Kvartsberg, projektledare för den nya pelletsfabriken på Uddevalla Energi.
Uddevalla Energi köper in sågspån från ett norskt företag med sågverk i Östfold och Dalsland. Spillvärmen från kraftvärmeverket används för att torka sågspånen och därefter förädla dem till bränslepellets.
Den 27 juli räknar Uddevalla Energi med att kunna driftsätta den nya pelletsfabriken i Lillesjö. I september och oktober planeras testkörningar och prestandaprover och målsättningen är att fabriken ska vara i fullskalig drift säsongen 2016. Enligt kalkylerna ska pelletsfabriken då kunna producera drygt 40 000 ton pellets motsvarande ca 200 GWh energi per år.
– Vi planerar att sälja pellets som bulk till större förbrukare som närvärmeverk och industrikunder, men även för egen förbrukning. Göteborg Energi blir vår största kund.
Eftersom marknadspriset på pellets för närvarande är relativt lågt räknar vi inte med att pelletsfabriken kommer att betala av sig under de första åren i drift. Däremot är vi starka anhängare av satsningens bärande grundtanke, nämligen att förflytta spillenergi från sommarn till vintern, då den behövs som mest, säger Bo Kvartsberg.
Pelletsproduktionen genererar också merintäkter i form av ökad mottagning avfall samt ökad elproduktion.
– Pelletsförsäljningen stöttar vår övriga verksamhet ekonomiskt, men vi ser också investeringen som ett avgörande steg mot att klara av miljömålen till 2020. Den här typen av verksamhet har definitivt framtiden för sig, säger Bo Kvartsberg.