Sydafrika kan skjuta på stängningen av många av sina mycket förorenande koleldade kraftverk, sade landets president Cyril Ramaphosa nyligen. En åtgärd som skulle kunna mildra en kris utlöst av dagliga strömavbrott, men som samtidigt skulle bromsa omställningen till grönare energikällor.
AV WASHINGTON POST ÖVERSÄTTNING: SIMON MATTHIS
Sydafrika är Afrikas mest utvecklade ekonomi, men upplever frekvent landsomfattande ström-avbrott, ibland mer än 10 timmar om dagen. Strömavbrotten, som har blivit värre under det senaste året, har slagit hårt mot ekonomin och Ramaphosas regerings popularitet inför de stundande nationella valen nästa år.
Enligt den nya planen, som Ramaphosa skissade upp i sina stora drag i sitt veckobrev till nationen, kommer Sydafrika att överväga en senareläggning av avvecklingen av några av sina 14 kolkraftverk för att hjälpa till att lindra effekten av planerade strömavbrotten.
Cirka 80 procent av Sydafrikas el kommer från kol. Nationen är världens 16:e största utsläppare av växthusgaser totalt sett, och står för cirka 1,13 procent av de globala utsläppen, enligt ClimateWatch.
– I vissa fall kan det bli nödvändigt att tillfälligt ompröva tidtabellen och processen för avveckling eller skrinläggning av koleldade kraftverk för att åtgärda vår elförsörjnings-brist, skriver Ramaphosa. Få skulle hävda att vi borde stänga kraftverk även när vi upplever planerade strömavbrott.
Strömavbrotten släcker ner elen i sydafrikanska hem och företag och dess 60 miljoner invånare flera gånger om dagen, vanligtvis i tvåtimmars- perioder.
Ramaphosa skriver att Sydafrika fortfarande vill nå världens klimatmål, men är tvunget att väga upp det mot sina energisäkerhetskrav och den omedelbara prioriteringen att få bukt med, eller åtminstone minska, strömavbrotten. Han påpekar också att Sydafrika inte är det enda landet som förlitar sig på kol för att ta itu med kortsiktiga problem med energiförsörjningen. u