Mitt i kylan – reaktor drar ner elproduktion

Adam Ihse/TT: Kärnkraftverket O3:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn. Arkivbild.

Det är ett obligatoriskt ventilprov som tidigareläggs några veckor eftersom man ändå var tvungen att se över en annan komponent på turbinanläggningen, enligt ägaren OKG.

Tajmingen är inte optimal, med tanke på att det ska bli smällkallt på fredag och lördag och där Svenska kraftnät räknar med relativt låg elproduktion från vindkraften.

Men vi har ändå försökt att lägga de här åtgärderna under helgen, säger Théresé Andersen, pressansvarig på OKG.

Tvära väderkast

Neddragningen av effekten, till omkring hälften, sker från fredag morgon och är beräknad att ta fyra dygn.

Oskarshamns enda reaktor, O3, har Sveriges högsta effekt normalt sett. Och den reducerade effekten lär därför driva upp elpriset, enligt bedömare.

Elsystemet väntas bli ganska ansträngt fredag, lördag när det väntas tvåsiffriga minusgrader långt söderut i landet, enligt Christian Holtz, analytiker på elkonsultbolaget Merlin & Metis. Sedan tidigare går också en av reaktorerna vid Forsmarks kärnkraftverk på halv fart minst en vecka till.

Johan Sigvardsson, analytiker på elhandelsbolaget Bixia, håller med, men konstaterar samtidigt att väderkasten är stora.

Vi lär få behovsimport på lördag och prisimport på söndag, säger Sigvardsson.

Samma pris

Från söndag och flera dagar framåt väntas milt och blåsigt och därmed hög vindkraftsproduktion, även i Tyskland vilket påverkar priserna i framför allt södra Sverige positivt.

För januari som helhet pekar väderprognoserna i nuläget på att vi får ungefär samma snittpris som under januari i fjol, alltså mellan 70 öre och en krona per kWh, billigast i norr, enligt Johan Sigvardsson.

Och då ska man komma ihåg att januari i år är betydligt kallare än i fjol.

Snittpriset under en månad är det som är mest väsentligt för den majoritet av svenskarna som har rörligt elavtal.

Ovanpå börspriserna tillkommer för hushållen elskatt, moms och nätavgift på över en krona per kWh.